preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
2. MEĐUNARODNI HAIKU SUSRET VEŽICA
Autor: Gordana Frol, 8. 5. 2017.

 

Haiku natječaj za učenike osnovnih škola u RH, Hrvatskih dopunskih škola u inozemstvu i učenike s posebnim potrebama.

 U petak 5.5.2017. u OŠ Vežica u Rijeci održan je 2. Međunarodni haiku susret Vežica na koji je prispjelo 806 učeničkih radova - 636 haiku pjesama i 170 ilustriranih radova, hajgi. Susretima su se odazvali mentori i učenici iz cijele Hrvatske : Slavonskog Šamca, Koprivničkog Ivanca, Novske, Oroslavja, Siska, Klanjca, Bjelovara, Zagreba, Sv. Križa Začretja, Buja, Pazina, Cresa, …, više riječkih osnovnih škola te učenici Hrvatske dopunske nastave u Italiji (Trst i Molise), Sloveniji, Vojvodini te Njemačkoj ( Hessen).

Uz slobodnu, zadana tema ove godine bila je perunika/ iris, hrvatski nacionalni cvijet.

Povjerenstvo, koje je haikue dobilo prema rednom broju prijave, bez podataka o autoru, napravilo je uži izbor, a glavni sudac odlučio o nagrađenima. U svim kategorijama nagrađeno je jedno prvo, dva druga, tri treća mjesta te više pohvala.

Povjerenstvo: Vilma Knežević, haiku pjesnikinja, Verena Tibljaš, knjižničarka i Lea Perinić, kulturologinja napravilo je uži izbor, a glavni izbornik Robert Bebek, književnik i lektor, odlučio o nagrađenima u kategoriji haiku, a hajge (ilustrirani haiku) je sudila Zvijezdana Prohaska, viša savjetnica za likovnu kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

 Posebno raduje što su se javili i učenici koji se školuju po primjerenom obliku školovanja u obje kategorije.

 U kategoriji hajgi od 1. do 4. razreda posebno su uspješni bili učenici OŠ San Nicolo, OŠ Škurinje, Hrvatske nastave Kruč ( Molise) te škole domaćina, a od 5. do 8. razreda učenici OŠ Čavle.

 Iz naše škole posebno uspješna je bila Neva Mauna, 3.a s dvije prve i dvije druge nagrade.

U kategoriji haiku učenici OŠ Vežica pod mentorstvom Miljenke Rumore, u nižim razredima te Mihovile Čeperić – Biljan u višim razredima nastavili su niz izuzetnih uspjeha koje su postigli i na svim ovogodišnjim haiku natječajima : Ivanić Grad – buča (12 nagrada), igračke (19), roda(10), Rovinj – galeb i maslina(21) te su u samo jednoj godini na 6 haiku natječaja osvojili više od 100 nagrada/ pohvala na državnoj ili međunarodnoj razini.

 U svečanom programu sudjelovali su haiđini škole domaćina te OŠ za klasični balet i suvremeni ples, a otvorena je i izložba nagrađenih hajgi te promoviran Zbornik prošlogodišnjih susreta.

Na kraju susreta održana je haiku radionica u Japanskom vrtu škole, a prije toga Valerio Orlić, riječki književnik, voditelj prošlogodišnje radionice, odabrao je i uručio nagrade najuspješnijim učenicima s prošlogodišnje radionice.

RADOVE NAŠIH UČENIKA TE FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE U PRILOZIMA!

Mihovila Čeperić-Biljan, voditeljica Haiku susreta
Priloženi dokumenti:
IMG_7825.JPG (1.45 MB)
IMG_7835.JPG (630.45 KB)
IMG_7836.JPG (1.04 MB)
IMG_7832.JPG (1.50 MB)
Uspjesi_nasih_ucenika_^J_2017.pdf (36.45 KB)
IMG_5946.JPG (975.13 KB)
IMG_5957.JPG (806.64 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju