preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projektni dan Mi jedemo odgovorno
Autor: Ana Teklić, 19. 6. 2017.

Dana 30. svibnja održan je projektni dan Mi jedemo odgovorno vezano uz cjelogodišnji projekt udruge Lijepa naša. U projektu su sudjelovali i gosti iz Podravke, gospođa Ana Lukčin i gospodin Zoran Delić.

Učenici su najprije sa svojim učiteljima voditeljima imali različite radionice na zadanu temu u kojima su istraživali, igrali se, kuhali, pekli…


Popis svih radionica i aktivnosti:

Učitelj / ica

Naziv radionice

Kratak opis radionice

Tatjana Bon

Sezonski jelovnici

Piramida zdrave prehrane

Jedemo zdravo

Sezonske namirnice

Sezonski jelovnici

Prezentacija jelovnika

Kristina Ujčić-Čučak

Sezonski jelovnici

Na nastavi prirode i društva, u cjelini Zdravlje, učili smo o pravilnoj prehrani, zdravim namirnicama i obrocima koje moramo jesti. Na ovome projektnom danu učenici su podijeljeni u skupine po godišnjim dobima. Najprije su napravili popis voća i povrća što dozrijeva u određeno godišnje doba, a zatim su morali osmisliti i oslikati jelovnike (zajutrak, doručak, ručak, večera).

Dunja Vrban- Ivoš

Drukčiji pogled na kekse

Učenici rade istraživanje o udjelu šećera u pićima koje konzumiraju.

Analiziramo istraživanje.

Čitanje priče Drukčiji pogled na kekse.

Razgovor o priči.

Traženje recepata za izradu zdravih pića.

Sanja Anđelić

Zdravo,ukusno i kreativno

Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane.

Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće.

Mihaela Damijanjević

Drukčiji pogled na kekse

Učenici rade istraživanje o udjelu šećera u slatkišima koje konzumiraju.

Analiziramo istraživanje.

Čitanje priče Drukčiji pogled na kekse.

Razgovor o priči.

Izrada umne mape o svježoj hrani i visoko prerađenoj hrani.

Traženje recepata za izradu zdravih grickalica.

Miljenka Rumora

Zdravo,ukusno i kreativno

Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane.

Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće.

Nataša Brumen- Stijelja

Zdravo,ukusno i kreativno

Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane.

Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće.

Ines Doričić

Zdravo,ukusno i kreativno

Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane.

Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće.

Ksenija Laleta - Puž

Društvenim igrama do zdravstvenih navika

Učenici u grupama osmišljavaju i kreiraju društvene igre (nalik na Monopoly) u kojima polja ispunjavaju dobrim odnosno lošim izborom namirnica.

Prezentacija društvenih igara po skupinama uz igranje igre (svaka skupina igra društvenu igru druge skupine).

Martina Bugarin

Istraživači zdravih napitaka

Razgovor s učenicima o svježoj i o visokoj prerađenoj hrani.

Pretilost i zdravstveni problemi.

Čitanje i razgovor o priči Drugačiji pogled na kekse.

Film o palminom ulju.

Izrada zdravih napitaka - smoothia

Ester Acinger

Reći ću ti kakav si prema onome što jedeš

Izrada plakata prema provedenom istraživanju I ispisivanje izreka na zadanu temu

Mihovila Čeperić­- Biljan

Haiku radionica

Intervju s kuharom

Pisanje haikua na temu hrana buča, lubenica,…

Pitanja i provođenje intervjua

s gosp.Zelićem

Dolores Lisac

Dizajn ambalaže,vrećica za kupovinu

Otiskivanje motiva voća I dekupaž vrećica za kupovinu

Vedran Gergorić

Pjevanje

Pjevanje narodnih pjesama o hrani.(narodni običaji)

Klara Starkl Crnković

Priprema zdravog kolača od zobenih pahuljica i jabuke/mrkve – Preporuka za doručak

Učenici 8. b prenose znanje 5.b. U grupama izrađuju dvije vrste kolača i plakate o upotrjebljenim namirnicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti. Prezentiranje gotovog kolača i recepta drugim učenicima i učiteljima škole.

Irena Mičetić

Healthy and unhealthy food

survey

Učenici su proveli anketu o zdravim navikama i napravili  imovie.

Dolores Subotić

Shortbread

Učenici su ispekli tradicionalne škotske kekse - shortbread

Anita Badurina

Priprema zdravog kolača od zobenih pahuljica i jabuke/mrkve – Preporuka za doručak

Učenici 8. b prenose znanje 5.b. U grupama izrađuju dvije vrste kolača i plakate o upotrjebljenim namirnicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti. Prezentiranje gotovog kolača i recepta drugim učenicima i učiteljima škole.

Robert Marušić

Priprema zdravog kolača od zobenih pahuljica i jabuke/mrkve – Preporuka za doručak

Učenici 8. b prenose znanje 5.b. U grupama izrađuju dvije vrste kolača i plakate o upotrjebljenim namirnicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti. Prezentiranje gotovog kolača i recepta drugim učenicima i učiteljima škole.

Mirela Babić

Slatko bez šećera

S obzirom da u razredu imamo učenika koji boluje od celijakije, učenici su pripremali slastice s namirnicama bez glutena. Pripremili su voćni pudding s chia sjemenkama I dvije torte s voćem i orašastim plodovima.

Snježana Mervcich

Haiku radionica

Intervju s kuharom

5.a rad s Mihovilom Čeperić-Biljan

Pisanje hakua na temu hrana buča, lubenica,…

Pitanja i provođenje intervjua

s gosp.Zelićem

Davor Kolarić

Zdrav doručak

Učenici su pripremali smoothie od svježeg voća.

Gordana Frol

Ječam-hrana od prapovijesti do danas

Tema je izabrana u skladu s obrokom koji se priprema u suradnji s Podravkom, a to je ječam s piletinom i povrćem.

Učenici su radili u grupama, proučavali kako se u pojedinim povijesnim razdobljima   upotrebljavao ječam. Izradili su plakat.

Dean Marin

Zdrava prehrana – hranimo se zdravo

Učenici su izradili dva plakata zdravog načina prehrane, i piramide zdrave prehrane.

Kristian Obradović

Zdrava prehrana – hranimo se zdravo

Učenici su izradili dva plakata zdravog načina prehrane, i piramide zdrave prehrane.

Loredana Zima Krnelić

Zdravi kruh

Učenici su napravili zdravi kruh bez brašna od zdravih sastojaka (lan, suncokret, psyillium, zob, bučine sjemenke, sezam, himalajska sol, kokosovo ulje). Osim toga izradili su plakat u kojem su prikazali nutritivne vrijednosti sastojaka od kojih su radili kruh.

Kristina Starčević

Nahranimo svoje tijelo

Rad u  grupama – učenici su izrezivali i  lijepili određene namirnice na odgovarajuća mjesta na zadane  teme   “Semafor zdrave prehrane,”, “Piramida zdrave prehrane “ “Jedem zdravo i  odgovorno

Gordana Luketić

Božje bilje

Upoznavanje s Božjim biljem, rad u grupama; izrada plakata  na zadanu temu –duga zdrave prehrane.

Biserka Petrović

Samoniklo jestivo bilje primorskoga kraja

Prikupljanje jestivog bilja, određivanje vrsta i priprema jela (salate)

Pogledajte video:

https://youtu.be/HsWIO4FyVDE

Nakon toga je Ana Lukčin, koordinatorica aktivnosti Podravke za učenike od četvrtog do osmog razreda održala predavanje, radionicu i kviz u sklopu njihovog projekta Zdravi odmor. Učenici su poslušali predavanje, a nakon toga sudjelovali u kvizu. Najuspješniji su nagrađeni Podravkinim proizvodima. Zatim su pojedinci vezanih očiju trebali po okusu prepoznati različitu hranu, što se pokazalo zabavnim, ali i teškim.

Za to je vrijeme poznati TV kuhar Zoran Delić pripremao obrok za sve učenike naše škole (ječam s povrćem i piletinom) čemu smo se svi posebno veselili.

Na kraju su učenici svoje uratke predstavili u predvorju škole kako bi se mogli vidjeti, a i probati.

       Svoje proizvode predstavio je vlasnik OPG-a iz Dalja gospodin Matija Loboda, pa se moglo kupiti i ekološki uzgojenih jagoda, višanja, domaćih sokova i marmelada.

Pogledajte:

https://youtu.be/nlu3Z9-3nXE

 



Priloženi dokumenti:
Projektni_dan_-_intervju_s_kuharom.pdf (21.90 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju