preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ekološka plantaža smilja – primjer uspješnog poduzetništva našeg kraja
Autor: Loredana Zima Krnelić, 13. 3. 2019.

13.ožujka 2019. učenici 7.b i c. razreda posjetili su ekološku plantažu smilja u općini Omišalj, na otoku Krku. Plantaža se nalazi na poljoprivrednom zemljištu od 80 000 m2 u sklopu kojeg se nalazi destilerija u kojoj se termički obrađuje smilje i proizvodi eterično ulje i hidrolat. Učenici su imali prilike saznati sve o ekološkom uzgoju, načinu prerade smilja, ali i uporabi smilja u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Vlasnik plantaže podijelio je s nama zanimljive detalje iz vlastitog iskustva ovog mladog poduzetništva starog nepune dvije godine. Saznali smo cijene eteričnog ulja, koliko je potrebno smilja za 1 litru ulja, tko je najveći prodavač proizvoda od smilja (L'Occitane), koju ulogu imaju ovce u ekološkom uzgoju te kako i kada se bere smilje.

      

S vrha plantaže pruža se prekrasan pogled na Krčki most, ali i kriju neke zanimljive povijesne priče tog lokaliteta. Naime, na tom mjestu nalaze se Venecijanska stražarnica i Bizantska kapelica koje svjedoče važnim povijesnim bitkama između Pompeja i Julija Cezara. 

Za kraj zaželjeli smo vlasniku plantaže puno uspjeha u daljnjem radu! 

Loredana Zima Krnelić, prof.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju