preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
EPK 2020 - LUKA RAZLIČITOSTI VEČER ZELENE HAIKU POEZIJE I PREDSTAVLJANJE ANTOLOGIJE HRVATSKOG HAIKU PJESNIŠTVA
Autor: Gordana Frol, 11. 5. 2019.

Učenici OŠ Vežica, sadašnji i bivši, sa svojim mentoricama, Mihovilom Čeperić-Biljan i Miljenkom Rumorom, u sklopu programa zelenih večeri poezije inicirali su i kazivanjem svojih nagrađenih haikua na natječajima u zemlji, ali i domovini haikua Japanu, otvorili večer haiku poezije u RiHubu 10.5.2019.
Na susretu je i riječkoj publici predstavljena Antologija hrvatskog haiku pjesništva NEPOKOŠENO NEBO 2 koju je predstavila autorica Đurđa Vukelić Rožić. Dvojezična hrvatsko- engleska Antologija sadrži 3642 haikua/ senrjua 198 autora, a svaka pjesma, uz biblografiju autora, sadrži i bilješku o tome gdje je objavljena. Kao i prva Antologija, koja je nagrađena u Americi, i ova je već ušla u uži izbor ( među 5 najboljih) za najbolju knjigu na engleskom jeziku u 2018. američke udruge The Haiku Foundation.
Uz riječke, promociji su sudjelovali i pjesnici iz Istre i Gorskog kotara, zastupljeni u Antologiji.
U Antologiji je i esej urednice o razvoju haikua u Hrvatskoj kao i o dječjem haiku stvaralaštvu koje se razvijalo usporedo, čemu su uz hrvatske književnike najviše pridonijeli učitelji Hrvatskog jezika i predmetne nastave te knjižničari u osnovnim školama.
Popularizaciji haikua u nas i dalje pridonose haiku susreti ( Samobor,Ludbreg,..,), ali i natječaji ( Ivanić Grad , Delnice) te naš vezički koji je mnoge škole potaknuo na njegovanje haiku izričaja što je bilo vidljivo prošli tjedan kada su održani 4. međunarodni haiku susreti Vežica uz promociju Zbornika susreta. 
Treba istaknuti da su hrvatski autori u proteklom desetljeću osvojili 823 međunarodne haiku nagrade, a u dječjem haiku posebno se ističu učenici naše škole - Yamadera, The Mainichi, Jal Foundation, …
Dajući svoj doprinos našem gradu, Europskoj prijestolnici kulture 2020., ove smo godine uz slobodnu imali i zadanu temu LUKA, a aktualni ćemo biti i iduće godine na 5. međunarodnim haiku susretima Vežica. 
Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji!

Novinarska grupa i Mihovila Čeperić-Biljan
Priloženi dokumenti:
Haiku,_10.5.2019..pdf (19.56 KB)
djecje_haiku_stvaralaštvo.pdf (90.34 KB)
IMG_9538.JPG (3.12 MB)
IMG_9522.JPG (742.89 KB)
IMG_9537.JPG (3.36 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju