preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZAŠTITE U ŠKOLI
Autor: Violeta Nikolić, 5. 5. 2020.

EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZAŠTITE OD ZARAZE VIRUSOM COVID-19 ZA

DJECU KOJA ĆE DOLAZITI NA NASTAVU U ŠKOLU NAKON 11. SVIBNJA 2020.

 

Ove epidemiološke mjere vrijede samo za one učenike čiji roditelji su se izjasnili da će njihova djeca pohađati nastavu u školi i potpisali pisanu izjavu o tome. Mjere su izrađene prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 29.4.2020.


EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZAŠTITE OD ZARAZE VIRUSOM COVID-19 ZA

DJECU KOJA ĆE DOLAZITI NA NASTAVU U ŠKOLU NAKON 11. SVIBNJA 2020.

 

Ove epidemiološke mjere vrijede samo za one učenike čiji roditelji su se izjasnili da će njihova djeca pohađati nastavu u školi i potpisali pisanu izjavu o tome. Mjere su izrađene prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 29.4.2020.

OBVEZE RODITELJA PRIJE DOLASKA DJETETA U ŠKOLU 

 1. Roditelji/skrbnici imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u školu već se javljaju telefonom ravnatelju škole i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine.
 2. Osigurati djetetu 1 paketić papirnatih maramica za nos i staviti ga u školsku torbu.

DOLAZAK UČENIKA I RODITELJA U ŠKOLU

 1. Kada god je moguće, djecu dovode i odvode roditelji/skrbnici u zasebno prethodno dogovoreno vrijeme različito za svaki razred, s razmakom od najmanje 10 minuta između dva razreda. Djecu i roditelje pred ulaznim vratima dočekuje učiteljica. Djeca sama ulaze u zgradu škole. Roditelji se ne okupljaju na ulazu, niti ulaze u prostor školskog dvorišta.
 2. Roditelji/skrbnici koji dovode i odvode djecu u školu to čine na način da ne ulaze u školu i osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza u školsko dvorište pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu.
 3. U pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu s djetetom te upravo ona osoba koja je, u odnosu na druge osobe koje bi mogle dovoditi i odvoditi dijete, uključena u takav tip dnevnih aktivnosti da je njena mogućnost zaraze s COVID-19 najmanja.
 4. Roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi niti odvode djecu iz škole niti ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore škole ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 a pogotovo ako su u samoizolaciji jer tada ne smiju izlaziti iz kuće. Ukoliko je dijete bilo u kontaktu s takvom osobom ono također mora ostati kod kuće.
 5. Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama. 

BORAVAK UČENIKA U ŠKOLI 

 1. Djeca bi trebala održavati distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi. 
 2. Djeca ne bi trebala dodirivati usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljati ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi. 
 3. Djeca trebaju redovito i pravilno prati ruke prije ulaska u svoju učionicu, prije i nakon konzumiranja hrane, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa i uvijek kada ruke izgledaju prljavo.
 4. Djeca bi trebala kada kašlju i kišu prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju odbaciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju rukama. 
 5. Djeca ne bi trebala dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugom djecom. 
 6. Svako dijete samo postupa sa svojom odjećom i obućom, školskim priborom, torbama i knjigama te ih ne dijeli s ostalom djecom i ne dodiruje i ne uzima stvari druge djece. 
 7. Djeca ne moraju nositi zaštitne maske i rukavice.
 8. Kod potrebe odlaska na toalet ili pranja ruku djeca iz jednog razreda koriste samo onaj toalet koji je na korištenje dodijeljen njihovom razredu. 
 9. Tijekom boravka u školi i pod odmorima djeca ne napuštaju prostoriju u kojoj se odvija nastava za njihov razred, osim potrebe odlaska na toalet i pranja ruku. 

ORGANIZACIJA NASTAVE U ŠKOLI 

 1. Nastava se u školi organizira samo u onim razredima u kojima su roditelji prijavili da će dijete pohađati nastavu u školi i potpisali pisanu izjavu. Ostali učenici nastavu prate  i rješavaju zadatke koje im učiteljica pošalje na način kako je dogovoreno na početku nastave na daljinu. 
 2. Raspored ulaska učenika u školu, početka i završetka nastave te odmora utvrdit će se nakon formiranja razrednih grupa ako bude interesa roditelja za nastavu u školi. Raspored će se formirati na način da se izbjegne kontakt djece jednog razreda s drugim razredima. 
 3. U razredu s učenicima boravi samo učiteljica razredne nastave. U razredu može biti maksimalno 9 učenika i 1 učiteljica. 
 4. Predmete koje učenicima predaju predmetni učitelji: Engleski jezik, Vjeronauk, Glazbena i Likovna kultura u 4. razredu, Talijanski i jezik u 4. razredu, Rano učenje informatike održavat će se  za učenike u školi  na daljinu, kao i do sada. 
 5. U školi se također neće održavati nastava TZK u zatvorenom prostoru. 

 

POSTUPANJE U SLUČAJU SUMNJE U ZARAZU KOD DJETETA 

Ravnatelj škole u dogovoru s nadležnim školskim liječnikom o svakoj sumnji na COVID-19 kod zaposlenika ili djece (o čemu roditelj/skrbnik ima obavezu hitno telefonom obavijestiti ravnatelja) obavještava nadležnog školskog liječnika. Posebno žurno i neizostavno ravnatelj obavještava nadležnog školskog liječnika u slučaju grupiranja sumnje ili zaraze COVID-19 (2 i više djelatnika i/ili djece sa sumnjom iz iste učionice/zgrade i sl.). 

ODLAZAK IZ ŠKOLE 

 1. Odlazak učenika iz škole odvija se prema utvrđenom rasporedu za izlazak svakog pojedinog razreda i to na način da ne dolazi do kontakta između djece različitih razreda. 
 2. Roditelji/skrbnici koji dolaze po dijete u školu ne smiju ulaziti u prostor školskog dvorišta i škole, osim u krajnjoj nuždi, nego dijete čekaju ispred ulaza Škole, poštujući mjere sigurnosnog razmaka od drugih roditelja i djece. 
 3. Nakon izlaska iz učionice, djeca peru ruke tekućom vodom i sapunom. 
 4. Nakon pranja ruku djeca se bez nepotrebnog zadržavanja upućuju prema izlazu iz škole koji je utvrđen kao izlaz za njihov razred te napuštaju školsko dvorište. 


Priloženi dokumenti:
EPIDEMIOLOSKE_MJERE_ZASTITE_U_SKOLI.docx (20.55 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju