preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
"Novi dan" za nove dane
Autor: Loredana Zima Krnelić, 25. 4. 2010.

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u utorak, 30. ožujka premijerno je izveden prvi riječki mjuzikl za djecu i mlade „Novi dan“, u kojem sudjeluje 24 osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz Rijeke i okolice i isto toliko mladih plesača Plesne udruge Ri dance.
 
Mjuzikl je nastao prema ideji Natalije Banov, učiteljice Glazbene kulture i zborovođe „Vežičkih tića“ OŠ Vežica. Učiteljica Banov je ujedno i autorica songova mjuzikla.
 
Učenice naše škole koje su prošle audiciju za mjuzikl su: Hela Juretić i Marina Katić (8.b), Matea Dujmović (7.a), Anja Stanić (7.c) i Renea Pavičić (4.b).

15.travnja 2010. učenici i učitelji škole imali su priliku vidjeti i doživjeti mjuzikl "Novi dan" u HKD-u Sušak.  
 
Natalija Banov, učiteljica Glazbene kulture u našoj školi, sa svojim suradnicima, tj. autorima i redateljicama Dolores Bugarin i Normom Migliaccio Čučak, uspjela je pjesme - songove - koje školski zbor Vežički tići već nekoliko godina uspješno izvodi (o ćemu svjedoče različite nagrade i priznanja) povezati u cjelinu i ovim mjuziklom, vjerujemo, otvoriti nove dane u ponudi koja nedostaje u Rijeci.
 

U mjuziklu pjevaju, plešu i glume djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz Rijeke i okolice, a među njima i učenice naše škole: Hela Juretić i Marina Katić (8.b), Matea Dujmović (7.a), Anja Stanić (7.c) i Renea Pavičić (4.b)

 
Slike djetinjstva i djetinje igre u primorskom mjestu (bilo kojem) i danas i nekad, naše ča, istarski melos,..., uz odličnu koreografiju i plesače Plesne udruge Ri dance, naglašavaju prijateljstvo, i "ljubav prema ljudima i rodnome kraju" koje povezuje i određuje more, a djetinja igra s prirodom mijenja svijet odraslih vjerujući u bolje sutra, NOVI DAN."
 
Novinarska grupa

 

Plesna udruga Ri dance pripremila je mjuzikl za djecu osnovnoškolske dobi „Novi dan“, koji je nastao povezivanjem dugogodišnjih pedagoških djelatnica i voditeljica kulturno umjetničkih aktivnosti za djecu i mlade iz Rijeke i Opatije koje su potaknute nedostatkom glazbeno scenskih predstava za djecu školske dobi u gradu Rijeci krenule u razradu projekta.

Mjuzikl je nastao prema ideji Natalije Banov, zborovođe „Vežičkih tića“ OŠ Vežica. Učiteljica Banov je ujedno i autorica songova mjuzikla. Autorski tim čine još i Dolores Bugarin, voditeljica plesnih tečajeva Ri dancea i koreografkinja plesnih točaka mjuzikla te Norma Migliaccio Čučak, dramska pedagoginja i autorica dramskog teksta. Sve tri autorice ujedno su i redateljice predstave. Prema riječima pročelnice Branke Renko-Silov, autorska ekipa ovog mjuzikla je grupa kvalitetnih autora, koji su u dosadašnjem radu dobivali mnoge prestižne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedna od posljednjih uspjeha je song „Skrivalo“ iz Mjuzikla „Novi dan,“ koji je na Međunarodnom natječaju glazbenih autora u Americi ( International Songwriters Competition - Nashville, SAD) među 15 000 skladbi iz cijelog svijeta ušao u polufinale među samo 30 skladbi u kategoriji dječje pjesme.

 
 
 
 
 U tim koji radi na mjuziklu uključeni su još pjesnikinja Ivanka Glogović Klarić- autorica stihova većine songova, Aleksandar Valenčić - autor instrumentalnih dijelova i instrumentalnih aranžmana songova uz aranžere Ivu Popeskića i Roberta Grubišića. Scenografiju potpisuje Theodor de Canziani Jakšić, a kostimografiju Jadranka Šegota. Asistentica redateljicama i koordinatorica je Iva Tomljenović. Svjetlo oblikuje Dalibor Fugošić, a zvuk tvrtka Feel d.o.o. 
Ansambl mjuzikla čini dvadesetčetvero djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz Rijeke i okolice, izabranih na audicijama, a koja se nisu poznavala do rada na mjuziklu te isto toliko djece plesača Plesne udruge Ri dance. Mjuzikl je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Rijeka – OGU za kulturu i OGU za odgoj i školstvo te Primorsko-goranska županija.
 
Posjetite našu fotogaleriju !
 
[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju