preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Murva Miljenka
Autor: Loredana Zima Krnelić, 22. 10. 2010.

      Promotivna sadnja za Primorsko- goransku županiju održana je u OŠ Vežica

15. listopada 2010.

     Udruga Lijepa naša provodi Projekt „ Murva“ s ciljem očuvanja biološke raznolikosti. Sadnjom murve ili duda želi se u Hrvatskoj ponovno rasprostraniti ovo gotovo izumrlo voće.


Murva ili dud

 

Murve ilidud (Morus) su rod listopadnog drveća ili grmlja srednje veličine, 6-15 metara, rasprostranjen u svim umjerenim i suptropskim područjima sjeverne polutke. Vrste najpoznatije u Europi su bijela murva (Morus alba), crvena  murva (Morus rubra) i crna murva (Morus nigra).

 

Sve tri ove u Europi poznate vrste rasprostranjene su i u Hrvatskoj. Bijela murva je poznata po uzgoju dudovog svilca, ličinke koja proizvodi svilu. Rastu na siromašnijim tlima, pretežno pješčanog sadržaja, krošnja im je razgranata, kao i korijenje. Plodovi su aromatični i vrlo ukusni, veličine 2 – 3 cm, bijele, ljubičaste i ružičaste do crvene boje.

 

Bijela murva(Morus alba) ili bijeli dud je brzo rastuće srednje veliko drvo kuglaste krošnje, srednje dugog životnog vijeka, koje naraste do nekih 20 metara visine, tj. nešto više nego crna murva. Pradomovina ovog stabla je sjeverna Kina, a danas je posvuda rasprostranjena. Listovi su nazubljeni i prema vrhu oštri, mogu biti i do 30 cm dugački premda su najčešće između 5 i 15 cm. Lišće u hladnijim predjelima otpada zimi, a u toplim predjelima ovo stablo je vazdazeleno. Cvijetovi su jednospolni, a na stablu su prisutni cvijetovi oba spola, muški veličine 2–3,5 cm, a ženski nešto manji (1–2 cm). Plodovi su jagodastog oblika, bjelkaste do roza boje, veličine 1,5-2 cm. Beru se od lipnja do kolovoza. Razne ptice konzumiraju plodove što omogućava širenje sjemenki.

 

Isprobajte recepte od murve

 

Posjetite našu fotogaleriju!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju