preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kutak za magični trenutak
Autor: Loredana Zima Krnelić, 18. 11. 2010.

10.studenog 2010. u našoj se školi obilježio Dan znanosti prezentacijom projekta "Kutak za magični trenutak". U sklopu navedenog projekta održane su radionice iz prirodoslovnih predmeta.

 


Posjetite našu fotogaleriju!

BIOLOGIJA

 

Učenici su bili podijeljeni u više skupina, te je svaka skupina izvodila jedan zadatak.

  1. UZLAZNI TOK VODE – da bi dokazali ovu pojavu cvjetove bijelih latica smo uronili u vodu obojenu tušem. Kako provodne žile u stabljici provode vodu u sve dijelove biljke, latice su poprimile boju vode.
  2. KLIJANJE BILJKE – za klijanje sjemena je potrebna voda, toplina i zrak, a mi smo biljku uzgojili na drugoj biljci, npr. na krumpiru koji smo izdubili uzgojili smo luk i grah
  3. KISELE KIŠE – za dokazivanje djelovanja kiselih kiša učenici su koristili maćuhicu koju su stavili ispod staklenog zvona i zapalili sumpornu vrpcu, izgaranjem se oslobađa sumporov  dioksid, spaja se s vodom i nastaje kiselina koja je izblijedila latice.
  4. Učenici su pripremili prezentaciju o neobičnim životinjama čarobnog izgleda

Vesna Perković, prof.

 


MATEMATIKA

Kockaste, zračne i druge čarolije

 

  1. Neobični načini množenja (množenje prstima, Vedska matematika)
  2. Matematički trikovi
  3. Origami
  4. Izrada geometrijskih tijela i neobičnih oblika japanskom tehnikom presavijanja papira
  5. Fizikalni pokusi (napuhavanje balona, „jaje u boci“, CO2raketa, čarobna uljna svjetiljka, tekućine u šarenim bojama)

Mirela Babić, prof.

Jasna Blažić, prof.


FIZIKA I MATEMATIKA – „HOKUS POKUS FIZIKA“

 

  1. Japanska čarolija brojeva

        2. Balon i voda

Pokus nam je pokazao da će balon napunjen običnom vodom isplivati na površinu ako se nalazi u slanoj vodi zbog razlike u gustoći tekućina

Video snimka učenika 

       3.Podtlak u čaši

Ukoliko na tanjur stavimo sok i zapaljenu svijeću koju pokrijemo čašom, svijeća će se ugasiti, a sok će ispuniti čašu zbog podtlaka u čaši

Video snimka učenika

       4. Elektromotor

Učenici su od svog materijala iz tehničke kulture izradili jednostavan model elektromotora i prikazali princip njegovog rada

                                    Video snimka učenika

      5. Balon bomba

Uzeli smo 2 balona, jedan ispunjen vodom, a drugi ispunjen zrakom, i zagrijavali ih. Balon ispunjen zrakom puknuo je za razliku od drugog balona. Razlog tome je razlika u specifičnom toplinskom kapacitetu vode i zraka.

      6. Ča je more

Pokazali smo da boce ispunjene vodom na različitim razinama daju različit ton.

Video snimka učenika

Učenica Matea Dujmović je uz pomoć udaraljki i boca odsvirala pjesmu Ča je more.

Video snimka učenika

        7. Što to pliva?

Pokazali smo da žilet u mirnoj vodi pliva dok u nemirnoj tone. Razlog tome je površinska napetost vode.

 

Video snimka učenika

Učenice Ana Depope i Nina Lazar izradile su leksikon pojmova iz fizike za sedmi razred. 

Učenica 8b razreda Betty Stojnić upoznala nas je sa japanskim brojevima i njihovom uporabom kao i tehnologijom Japana. Pokuse iz fizike izvodili su učenici 8a Mario Negovetić, Matea Dujmović te učenice 8c Ana Depope i Nina Lazar.


Svoje uratke učenici su arhivirali video zapisom

Snježana Mervcich, prof.


KEMIJA

1. IZRADA PARFEMA

Način izdvajanja mirisne tvari iz sirovine:

a)MACERACIJA

-postupak potapanja određenih dijelova biljke u otapalu, a traje od nekoliko sati do nekoliko mjeseci

b)DESTILACIJA

-izdvajanje mirisa iz cvjetova, biljni materijal se zagrijava u otapalu na određenoj temperaturi, otopina počinje hlapjeti i prolaskom kroz hladilo ponovno se kondenzira u tekuću esenciju.

c)TREŠTENJE

-dobivanje mirisa iz citrusa, a odvija se jednostavnim postupkom gnječenja i prikupljanja ulja

 

NOS - stručnjak koji se bavi komponiranjem mirisa u parfem (U našoj radionici to je bio prof. Davor Kolarić i prof. Bosiljka Jurjević)

 

Bazna nota mirisa:  drveni mirisi; bor, sandalovina, cimet, klinčić

Srednja nota mirisa:  jasmin, ruža, geranij

Visoka nota mirisa: citrusi

Kao učvršćivač u izradi parfema u našoj radionici smo koristili lavandu koja dobro povezuje sve mirisne note.

 

-Izrada uljnih i alkoholnih mirisa

Parfemi: 5-10% esencijalnih ulja                        

Kolonska: 1-5% ulja

Lea Beljan i Petra Grba, 8.b

2. ČAROLIJE IZ EPRUVETE

 

  1. Promjenjive sklonosti vode od kupusa

Kupus kao indikator

Adnan Đulović i Anja Stanić,8.c

 

  1. Obezbojavanje bistre vapnene vode upuhivanjem

CO2 – obojena je fenolftaleinom

Ca(OH)2 + CO2 →CaCO3 + H2O  (Klara Krmpotić)

  1. Bistro +bistro → mutno pa opet bistro

MgSO4– otopina + NH4OH →nastajanje

Mutni talog Mg(OH)2 koji se poslije neutralizira octenom kiselinom i izbistri

(Klara Krmpotić)

 

  1. Opasno + opasno →bezopasno

2Na + 2H2O →2NaOH + H2

NaOH + HCl →NaCl + H2O

                               ↓       

                     SLANA VODA                              

 Jure Kostelac,8.c

Jasna Mujčić, prof.


FIZIKA

1. Šećerna vuna (centrifugalna sila)

Oprema:  limenka metaka od zračne puške, vijak

Kruta kockica šećera ne može proći kroz manju rupicu, ali otopljena može. Cijeli proces pospješuje centrifugalna sila.

2. Gašenje svijeće na daljinu (longitudinalnim valom)

Oprema: kanta od boje, zaštita za madrac od PVC plastike

Kada udarimo o bubanj, veliki kapacitet zraka mora izaći na četiri puta manju rupu  i tako se stvara longitudinalni val.

3. Kokice (gustoća)

Oprema: začepljena cijev od dimnjaka, izvor topline

Kada ispečemo dovoljno kokica da zauzmu veći prostor od cijevi, počnu ispadati van.

4. Lebdjelica(stlačivanje zraka)

Oprema: plastični tanjur, ventil-čep od boce, balon

Tanjur lebdi jer zrak pod tlakom mora izać.

 

Leo Marion, 7.a

Dean Marin, prof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju