preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
iŠkola
Autor: Loredana Zima Krnelić, 5. 11. 2012.

iŠkola

Ovu školsku godinu OŠ Vežica započela je eksperimentalan projekt pod nazivom iŠkola u suradnji s Filozofskim fakultetom u Rijeci i partnerom Apple.
 
U sklopu projekta škola je izdvojila 150 000 kn i kupila učenicima i učiteljima osmog razreda tablete za učenje. Time smo postali prva osnovna škola u Hrvatskoj koja je  omogućila učenicima nastavu iz svih predmeta uporabom tableta (iPada).
 
Cilj projekta je u potpunosti promijeniti dosadašnji način rada u osnovnoj školi i započeti novu eru u obrazovanju učenika uvođenjem novih tehnologija.
 
Iz medija, 4.11.2012. RTL Danas

 


Projekt iŠkola iz temelja mijenja koncept nastave, položaj učenika i učitelja pa i roditelja koji će po prvi puta na indirektan i direktan način biti uključeni u obrazovni proces.

Što će se promijeniti u nastavi?
 
Uporaba tableta u nastavi omogućit će, prije svega interaktivno učenje popraćeno multimedijom i internetom. U tu svrhu škola je osigurala (wireless) bežičan pristup internetu u svim učionicama škole.
 
Slijedi, digitalizacija nastavnih materijala, izrađivanje video materijala i digitalnih knjiga (iBookAuthor), u čemu će nam pomoći studenti udruge Bura znanja koji djeluju pri Filozofskom fakultetu.
 
I, konačno na tisuće besplatnih edukativnih aplikacija za učenje koje će učitelji moći koristiti u nastavi za učenje kroz igru.
 
Što će se promijeniti u odnosu i položaju učenika i učitelja, pa i roditelja?
 
Učenici će po prvi puta biti online sa svojim učiteljima i roditeljima. Nastavne materijale i zadatke dobivat će putem elektroničke pošte, čitat će e-lektire, rješavati testove znanja online, imati priliku za e-učenje i pritom stjecati digitalne kompetencije koje se od njih u budućnosti očekuju.
 
Suradnički odnos između učenika i učitelja, značit će puno veću aktivnost učenika u nastavi. Učenici neće dobivati gotova znanja već će sami dolaziti do istih, učitelj je pritom u ulozi mentora, on vodi i usmjerava učenike. Takav odnos podrazumijeva pripremanje učenika za nastavu, više istraživanja u nastavi i više timskog rada te rada u grupama.
 
Učenici će tablete imati i kod kuće tako da će moći učiti i na putu do škole, u parku, autobusu i tome slično.
 
Ciljevi projekta su:
  • bolji školski uspjeh učenika
  • izjednačavanje položaja učenika s učenicima iz inozemstva
  • veća motivacija i aktivnije uključivanje učenika u nastavni proces
  • motivacija učenika za cjeloživotno učenje
  • popularizacija hrvatskih portala
  • rasterećenje učenika smanjivanjem nastavnog  materijala (digitalni obrazovni materijali)
  • moderan školski kurikulum
 
I na kraju, jedan od ciljeva projekta je postati Apple-ov “svjetionik”, no ne kako bismo ostali usamljeni, kao što to svjetionici jesu već kako bismo bili primjer drugim školama za bolju budućnost našega školstva.
 

Projektni tim: Mihael Nikolić, Davor Kolarić, prof. Bosiljka Jurjević, prof. i Loredana Zima Krnelić, prof.

Nosioci projekta su: Ester Acinger,prof., Mirela Babić, prof. Natalija Banov, prof., Dolores Lisac, prof., Irena Mičetić, prof., Vesna Perković, prof. Jasna Blažić, prof. Bosiljka Jurjević, prof. Davor Kolarić, prof. Gordana Frol, prof. i Dunja Maričević, prof.

Loredana Zima Krnelić, voditeljica projekta
[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju