preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN ŠKOLE 10.LIPNJA 2013.
Autor: Loredana Zima Krnelić, 15. 6. 2013.

SVEČANO OTVORENJE JAPANSKOG VRTA - 

PROJEKT NAPRIJED I MIR

                       Učeniku  generacije Leonu Poljaniću pripala je čast da otvori japanski vrt ispred škole. Ovom događaju prisustvovali su brojni uzvanici,među kojima japanski veleposlanik Masaru Tusji ,ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović i gradonačelnik Rijeke Vojko Obrsnel.

Na svečanosti otvaranja govorila je ravnateljica škole Violeta Nikolić te nosioci ovog vrijednog projekta predsjednici Rotary klubova iz Rijeke i Tokija.

Arhitekt Iso Hayato objasnio simboliku vrta , a u kućici za čaj priređena je ceremonija ispijanja čaja.Program je vodila Valeria Tabako, a pjevali su  na japanskom i hrvatskom  zbor škole „Vežički tići“ te klapa „Luka“.

U prostoru škole posjetitelji su mogli vidjeti radionicu origamija te Aikido klub koji djeluje u školi, kao i vrijednu donaciju japanske keramike gosp. Kovačića.

Program je nastavljen u HNK Ivana pl.Zajca gdje su polaznici Baletne škole imali završnu produkciju Pogled s vrška prstiju koreografski osmišljenu u znaku Japana –trešnjin cvijet,kamen, voda , drvo i zemlja.

Vjerujemo da će svi posjetitelji vrta znati uživati u ovoj zelenoj oazi , poveznici dviju kultura ,  i svojim ponašanjem sačuvati vrt mira i  prosperiteta kao što svi čuvamo nešto što nam je darovano,  a vrt je dar koji treba znati uščuvati da bismo mogli uživati u njegovoj ljepoti, jer  ne samo da smo jedina škola s ovakvim vrtom u Europi , već jedan od rijetkih europskih gradova poput Beča ili  Nice koji se ponose svojim japanskom vrtovima.

Posjetite našu fotogaleriju

                                                                                  Novinarska grupa


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju