preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Sto godina snage i ljepote znanja
Autor: Loredana Zima Krnelić, 16. 9. 2014.

Čvrsta tradicija znanja, inspiracija umjetnošću, suvremeni pristup novim tehnologijama

U ponedjeljak, 8. rujna 2014.  u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca s početkom u 18. 30 sati održala se Svečana jubilarna obiljetnica stogodišnjice osnutka Osnovne škole Vežica pod nazivom “Sto godina, sto faca i jedna japanska maca”

Zbog postignutih rezultata te priznatog stručnog, pedagoškog i odgojnog rada u posljednjim desetljećima škola se profilirala u oglednu i eksperimentalnu školu posebice u području umjetnosti i tehnologije. Zbog posebnog poticajnog odgojnog ozračja osim niza republičkih nagrada dobila je i Nagradu Grada Rijeke 1974. te Zlatnu plaketu Skupštine Općina Rijeka 1989. Među brojnim priznanjima ističe se proglašenje statusa Eko-škole, dok je 2007. godine, uslijed uključivanja u program „Za sigurno i poticajno okruženje u školama“ i uspješno savladanih „Sedam koraka do sigurne škole“ dobila priznanje „Škole bez nasilja“. Uz proslavu 90. obljetnice osnutka škole 7. lipnja 2005. godine, osnovna škola Vežica jest i dobitnik nagrade Grb Grada Rijeke.

U kolovozu 2007. godine uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta škola otvara Osnovnu škole za klasični balet i suvremeni ples. Time, Osnovna škola Vežica nudi Prvu osnovnu plesnu školu u povijesti grada Rijeke i primorsko - goranske županije. Škola je ubrzo uspostavila kvalitetu nastave činjenicom koju su potvrdile prve generacije učenika koje uspješno nastavljaju umjetničko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu s vrijednim rezultatima.

Uz umjetnost, škola Vežica posebne napore ulaže u razvoj projekata i podučavanja prema principima vještog korištenja komunikacija, informatike te osvještenost prema zaštiti okoliša. Svoj vrhunac ova je tendencija doživjela pokretanjem projekta uvođenja iPada u nastavu u školskoj godini 2012./2013. čime je u Republici Hrvatskoj postala prva osnovna škola u kojoj se nastava provodi uz pomoć tableta, na potpuno moderan i inovativan način. Uz povećanje broja odjela s nastavom na tabletima i sveobuhvatnom primjenom digitalne tehnologije, prozvana je “ “Appleovim svjetionikom”. Odgoj za ljudska prava i demokratsko građanstvo poučava se neprekidno od 1998. godine.

Tim povodom, na svečanoj obiljetnici najavila se zajednička suradnja s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci na projektu pokretanja edukativno- istraživačkog centra kao platforme istraživanja  u Osnovnoj školi Vežica. 

Posebno inzistiranje Osnovne škole Vežica na integraciji umjetnosti i tehnologije u opće obrazovanje u hrvatskom školstvu prepoznata je i od strane japanskih partnera pa se ova riječka škola  proslavila i po izgradnji prvog japanskog vrta u realizaciji Rotary klubova Tsukiji i Sveti Vid Rijeka.

U sklopu obljetnice održalo se i svečano primanje stote generacije učenika jubilarne školske godine 2014/2015. 

Svečanom događaju obilježavanja stogodišnjice Osnovne škole Vežica prisustvovali su izaslanik riječkog nadbiskupa prof. dr. Milan Špehar, Edita Stilin, Pročelnica upravnog odjela za odgoj i obrazovanje prof. dr.sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektor za studije i studente, Sveučilište u Rijeci, Vojko Obersnel, Gradonačelnik Grada Rijeke, Pročelnica gradskog odjela za  odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, dekan Filozofskog fakulteta dr. sc. Predrag Šustar, dekanica Učiteljskog fakulteta dr. sc. Jasna Krstović, bivši ravnatelji Škole i ostali uglednici.

Stoti rođendan našoj je školi čestitao i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. "Vjerujem da su brojne generacije učenika koje su pohađale ovu školu, osim znanja, ponijele i lijepe uspomene na školske dane, prijateljstva, svoje učitelje i profesore. Želio bih poručiti svim učenicima da nastave učiti i obrazovati se jer je to vrijednost koja ne može nikada biti oduzeta. Draga djeco, učite i glavom i srcem i učenje će vam biti radost!", stoji među ostalim u predsjednikovu pismu.

Iz medija izdvajamo: Novilist, grad Rijeka, Rijeka klik, Radio Rijeka

Novilist, grad Rijeka, Rijeka klik

Fotogalerija


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju