preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Osnovna škola Vežica opet najbolja
Autor: Loredana Zima Krnelić, 2. 10. 2014.

Na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU za dodjelu Europske oznake jezika (European Language Label – ELL) kojom se potiče razvoj novih metoda u području učenja i podučavanja jezika, nagrađuju nove tehnike podučavanja jezika, promiču i potiču uvođenje novih praksi, Osnovna škola Vežica je između 29 prijavljenih projekata osvojila prvu nagradu.

Ovom nagradom Evropska komisija nagrađuje nove tehnike poučavanja jezika te promiče i potiče uvođenje dobre prakse u nastavi.

Od svih pristiglih Projekata Osnovna škola Vežica je dobila najviše bodova od stručnog povjerenstva za svoj projekt "Tri države, tri jezika, tri sporta". Sa svojim partnerima, školama iz Italije i Švicarske u kojima se kao i na Vežici u nastavi koriste iPadi, pokrenut je projekt kojim se kod učenika promiče vrednovanje sporta kroz virtualno i stvarno, virtualnom komunikacijom sa vršnjacima iz Italije i Švicarske putem e maila, face time-a, povezivanjem preko Game centra te igranjem virtualnih strateških sportskih igara nogometa, košarke i odbojke. Učenici će ujedno i zajednički stvarati  on-line sportski rječnik na Hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, a u konačnici projekta u međusobnim posjetima, odigravati utakmice na pravim sportskim terenima, te naravno i navijati na sva tri jezika. 

Nagradu su na svečanoj dodjeli u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, od pomoćnika ministra Sržića primile autorIca projekta Klara Starkl Crnković, prof. i ravnateljica Oš Vežica, Violeta Nikolić.

Ovaj projekt je po prvi puta jednoj školi u Hrvatskoj donio certifikat Europske oznake jezika koji potpisuje ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar te povjerenica Europske komisije za obrazovanje i kulturu, višejezičnost i mlade Europske komisije.

Podupiranjem inovativnih projekata usmjerenih na učenje i podučavanje stranih jezika na lokalnoj i nacionalnoj razini, ovo priznanje ima za svrhu podizanje standarda učenja jezika u Europi. 

O važnosti učenja jezika u svrhu povećanja višejezičnosti i interkulturalnog razumijevanja govorili su g. Staša Skenžić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta te predsjednik Nacionalnog odbora za dodjelu nagrade/priznanja Europska oznaka jezika, mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, te doc. dr. sc. Renata Geld, docentica s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju