preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Američka astronautkinja Marsha Ivins
Autor: Loredana Zima Krnelić, 15. 5. 2015.

U srijedu, 13. svibnja 2015.,  od 9:30 do 11:30 našu školu Vežica  posjetila je američka astronautkinja Marsha Ivins. Gospođa Ivins jedna je od tek pedesetak žena koje su od 1963. do danas sudjelovale u svemirskim misijama i jedna od petstotinjak astronauta uopće koji su iskusili taj doživljaj. U program obuke za svemirski program NASA-e prijavila se 1984. godine, a nakon petogodišnje obuke i službeno je postala astronautkinja. Marsha je jedna od četrdesetak američkih astronautkinja koje su sudjelovale u svemirskim misijama. U razdoblju od 11 godina sudjelovala je na pet letova američkog space shuttlea, provevši ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njezin najdulji neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana.

Gospođa Ivins održala je popularno predavanja učenicima Osnovne škole Vežica o životu astronauta u svemiru te im pokazala fotografije i video isječke o jedenju, spavanju i ostalim aspektima života u bestežinskom stanju. Mali astronomi su gđi. Ivins predstavili film koji prikazuje njihov put i znanje o svemiru.

Nakon predavanja učenici su postavljali pitanja za koje je gđa Ivins rekla da su vrlo inteligentna i provokativna najbolja koja je do sada čula na svojim predavanjima. Učenici su postavljali pitanja o njezinom životu u svemiru, da li se može razgovarati, da li se čuje razgovor u svemiru, da li se u bestežinskom stanju može zapaliti vatra…. Da je trajalo i još dva sata ne bi uspjela odgovoriti na sva dječja pitanja duže vrijeme. Na kraju predavanja  ravnateljica je poručila učenicima da na svijet gledaju kao astronauti iz svemira jer u takvom pogledu ne postoje granice koje su postavili ljudi.

Osnovna škola Vežica je izabrana kao jedina digitalno zrela škola u Hrvatskoj a  to je ujedno i potvrda naprednog rada s učenicima, škola koja njeguje čvrstu tradicija znanja, inspirana umjetnošću i suvremenim pristupom poučavanja i učenja s novim tehnologijama.

Još ćemo se družiti s gospođom Ivins u jesen kada će naši učenici imati izravni kontakt s njezinim timom u svemirskoj stanici.

Fotogalerija

Iz medija: 

1. Moja Rijeka (.pdf)

2. Novilist (.pdf)

3. Radio Rijeka

Cijela biografija nalazi se ovdje: http://www.jsc.nasa.gov/Bios/htmlbios/ivins.html


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju