preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
Tražilica
NATJEČAJI
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
KAKO SE ZAŠTITITI NA INTERNETU

  

 

 

 

iPad savjeti i trikovi

1. Stvaranje mapa

Raspoređivanje aplikacija u zasebne mape omogućuje vam učinkovitije korištenje iPad-a. U zasebnu mapu možete rasporediti aplikacije za crtanje, pisanje, produktivnost i ostale. Novu mapu stvorite tako da držite ikonu jedne aplikacije i stavite je na direktno na ikonu druge aplikacije s kojom želite da je u zajedničkoj mapi. Obzirom na vrstu aplikacije, sustav joj automatski dodjeljuje ime, koje možete lako promijeniti u skladu sa svojim potrebama. Dodavanje novih aplikacija u mapu istovjetno je njenom stvaranju – držite ikonu aplikacije i povucite je na ikonu mape.

2. Brzo prebacivanje između otvorenih aplikacija – višezadaćnost, tzv. multitasking

iPad omogućava brzo prebacivanje između otvorenih aplikacija tzv. multitasking. Za pristup traci za višezadaćnost dvaput pritisnite tipku za početnu stranicu (tipka Home) ili stavite četiri prsta na zaslon i povucite ga prema gore. Traka će se pojaviti u donjem dijelu zaslona. Otvorene aplikacije možete pretraživati pomicanjem lijevo-desno po traci ili ih isključiti kako biste produljili radni vijek baterije.

3. Bočna preklopka

iPad posjeduje tek nekolicinu hardverskih tipki. Jedna od njih, koja se nalazi s bočne strane, omogućava vam da uključite/isključite zvuk ili zaključate zaslon. Njenu funkciju možete odrediti u Postavkama (Settings) – Općenito (General).

4. Sigurnost podataka u slučajevima gubitka/krađe

U slučaju gubitka ili krađe uređaja, dobro je znati da možete zaštiti svoje povjerljive podatke. U postavkama iPada možete postaviti lozinku (u Postavke – Općenito ). Aktivacijom mogućnosti za brisanje podataka sustav će nakon deset neuspjelih pokušaja unosa lozinke ukloniti sve podatke iz uređaja.

5. Obavijesti

U Postavke – Obavijesti možete odabrati koje će vam aplikacije slati obavijesti o svojim podacima: obveze unesene u kalendar, pristigle poruke e-pošte itd. Za svaku pojedinu aplikaciju možete odrediti broj i mjesto prikaza novih stavki te hoće li se prikazati na zaključanom ekranu.

6. Postavke i spajanje na mreže

Idite na Postavke – Općenito – Mreža i odaberite vrstu mreže na koju se želite spojiti ili unesite parametre potrebne za spajanje.

7. Dijeljenje glazbenih sadržaja

Želite na iPad-u poslušati album a nemate ga na samome uređaju već na računalu? Odaberite Postavke – Glazba – Dijeljenje unutar doma. Unesite svoj Apple ID i zaporku. Kad pokrenete aplikaciju Glazba i odaberete „Više“ pojavit će se izbornik. Izaberite „Dijeli“ i imat ćete pristup glazbenim sadržajima pohranjenim na svom računalu (pod uvjetom da je računalo uključeno i da su oba uređaja spojena na istovjetnu Wi-Fi mrežu).

8. Spajanje na Wi-Fi mreže

U trenutku kad se nađete u dometu neke Wi-Fi mreže, iPad će vas obavijestiti o mogućnosti da se istoj pridružite. Ako želite onemogućiti obavijesti o spajanjima, idite na Postavke – Wi-Fi – Upitaj za spajanje. Isključivanje opcije štedi vijek baterije.

9. Uporaba baterije

Stanje baterije nalazi se u gornjoj traci iPad-a. Može biti prikazano grafičkim prikazom ili grafičkim prikazom i postotkom. Idite na Postavke – Općenito – Upotreba – Uporaba baterije.

 

10. Brzo isključivanje i podešavanje zvuka

Kao što je spomenuto u savjetu br.3, za brzo isključivanje zvuka koristite bočnu preklopku. Ukoliko je ona postavljena u funkciju zaključavanja zaslona, zvuk možete isključiti dužim pritiskom na tipku za snižavanje glasnoće zvuka koja se nalazi na bočnoj strani iPad-a, ispod bočne preklopke.

11. Pisanje na bežičnoj tipkovnici

Iako na iPad-u lako možete pisati duže tekstove, za pisanje eseja i sličnih radova lakše je koristiti tipkovnicu. Apple-ova bežična tipkovnica spaja se na uređaj pomoću Bluetootha (ići na Postavke – Općenito – Bluetooth. Sustav pronalazi sve uređaje s kojima je omogućeno spajanje putem Bluetootha).

12. Spajanje TVa, vanjskog zaslona ili projektora

Pomoću prilagodnika (adaptera) iPad ćete lako spojiti s televizorom, vanjskim monitorom ili projektorom te zrcaliti sliku sa zaslona iPad-a.

13. Zrcaljene zaslona

Apple TV još nije dostupan u Hrvatskoj, pa zaslon možete zrcaliti pomoću aplikacija Reflection ili AirServerapp. Aplikacije treba instalirati na računalo koje je povezano s projektorom. Obje omogućuju zrcaljenje neograničenog broja iPad uređaja istovremeno. AirServerapp nudi Mac i PC podršku, a Reflection je aplikacija namijenjena isključivo Mac računalima.

14. Slike

Slike za ovaj članak nastale su pomoću funkcije dijeljenja zaslona. Istovremeno pritisnite tipku za povratak na početni zaslon (Home) i tipku za uključivanje / isključivanje na vrhu uređaja. Bljesak i zvuk fotoaparata znače da je slika vašeg zaslona uspješno fotografirana i pohranjena u aplikaciji Slike.

15. Punjenje iPad-a preko USB priključka

iPad možete napuniti pomoću USB priključka, no imajte na umu da to nije moguće kroz svaki USB priključak na vašem stolnom ili prijenosnom računalu. Konfiguracija za svaki USB nije ista, pa pronađite onaj koji vam to omogućava.

16. Geste višezadaćnosti (tzv. multitaskinga)

Osim korištenja trake za višezadaćnost, postoje i drugi načini da se istovremeno pristupi različitim aplikacijama. One se aktiviraju u Postavke – Općenito – Geste višezadaćnosti gdje je opisana i njihova uporaba.

17. Tražilica

Kroz Postavke – Općenito – Spotlight pretraga odaberite kategorije pretraživanja. Stavke pretrage možete premještati prema važnosti. iPad pretražujete s početnog zaslona pritiskom na tipku Home (tipku početnog zaslona).

18. Dodavanje Google kalendara

Google kaledar koji mnogi od nas koriste lako se sinkronizira s kalendarom na iPadu. Idite u Postavke – Mail, kontakti, kalendar – Dodavanje računa. Ispunite potrebne podatke o svom Gmail korisničkom računu i aktivirajte kategoriju sinkronizacije e-pošte, kalendara i bilješki. Nakon pokretanja aplikacije Kalendar, u gornjem lijevom kutu pronađite sve svoje kalendare.

19. Kako pronaći svoj iPad

Ukoliko ne možete pronaći svoj iPad ili je on ukraden, u traženju će vam pomoći aplikacija “Find My iPhone/iPad” koju možete besplatno preuzeti u App Store-u. Pri inicijalnom pokretanju morat ćete unijeti svoj Apple ID i zaporku. Za traženje vašeg uređaja postoji internetsko sučelje.

20. Ispis pomoću AirPrint-a

Dokumente i internetske stranice možete ispisati sa svog iPad-a zahvaljujući AirPrint funkciji ukoliko je vaš printer podržava. U praksi to izgleda ovako: u Safariju ili otvorenom dokumentu kliknite na tipku sa strelicom (često se zove Dijeljenje/Share), a zatim u izborniku odaberite Ispis.

21. Dijeljenje dokumenta pisanog u aplikaciji Pages

Pages je Apple-ova verzija Worda, odnosno aplikacija za stvaranje i uređivanje tekstualnih dokumenata. Dokumente napravljene u aplikaciji Pages lako možete podijeliti s drugima tako da u otvorenom dokumentu odaberete ikonu ključa, a potom Dijeljenje i ispis. U sljedećem izborniku možete birati između nekoliko načina dijeljenja dokumenata. Dokument možete poslati e-poštom u tri različita oblika: kao Pages dokument, PDF ili Word dokument.

22. SmartCover

SmartCover je tanak pokrov koji se magnetima pričvršćuje izravno na površinu iPada i savršeno se poravnava s rubovima uređaja. Ne samo da ga štiti, već pokrivanjem zaslona uređaj stavlja u funkciju spavanja i zaključava ga. I obrnuto: kad podignete SmartCover, zaslon vašeg iPad-a će se otključati i možete početi s korištenjem uređaja.

23. Velika slova

iOS tipkovnica se na razne načine prilagođava vašim potrebama. Pisanje fraze velikim početnim slovima lako je uz brz dvostruki dodir tipke Shift. Tipka će poprimiti plavu boju kao znak da je uključeno pisanje velikim slovima.

24. Obilježavanje teksta

Ukoliko trebate kopirati tekst, promijeniti boju slova ili sl. držite prst na odgovarajućem mjestu u tekstu. Pojavit će se izbornik s naznakom za kopiranje. Povlačenjem prsta odredite dio teksta koji želite kopirati. U nekim aplikacijama pojavit će se mogućnost odabira cijelog sadržaja (Odaberi sve).

25. Kopiranje i lijepljenje teksta

Odaberite dio teksta koji želite i u izborniku odaberite Kopirati ili Izrezati. Otvorite aplikaciju u koju želite umetnuti kopirani tekst, pritisnite i neko vrijeme zadržite prst sve do pojave izbornika. Odaberite naredbu Zalijepi.

 

26. Dijakritički znakovi i promjena tipkovnice

U Postavke – Općenito – Tipkovnica možete birati između više od 40 različitih jezika / tipkovnica zajedno s posebnim znakovima koje koriste u svome pismu. Dijakritičkim znakovima kao i onima s prijeglasima pristupamo tako da dulje vrijeme zadržimo prst na željenom slovu dok se ne otvori dodatni izbornik. S hrvatske tipkovnice na englesku, njemačku ili kinesku prelazite pritiskom na tipku s ikonom globusa. Ime tipkovnice pojavit će se na razmaknici.

27. Kraj rečenice i početak nove

Za brže pisanje poslužit će vam trik za pisanje velikog slova bez uporabe tipke Shift. Dvaput dotaknite razmaknicu. Uređaj će završiti prijašnju rečenicu točkom, staviti razmak i sam uključiti tipku kojom nova rečenica započinje velikim početnim slovom.

28. Podešavanje svjetline zaslona

Svjetlinu ekrana možete podesiti pristupom traci za višezadaćnost. Podešavanje svjetline smješteno je na lijevoj strani trake. Ukoliko čitate knjige u aplikaciji iBooks, svjetlinu zaslona možete promijeniti unutar same aplikacije. Otvorite dokument / knjigu i dotaknite tipku u gornjem desnom kutu gdje mijenjate vrstu i veličinu fonta. Svjetlina zaslona se mijenja pri samome vrhu.

 

29. Brzo prebacivanje između datuma na kalendaru

U kalendaru možete birati pregled po danima, tjednima ili mjesecima. Kod dnevnog pregleda obveza u gornjem desnom kutu nalazi se i kalendar za cijeli mjesec. Odabir bilo kojeg datuma istog vas trena vodi na njegovu stranicu.

30. Pregled StreetView

Aplikacija Karte, temeljena na Google kartama, ima i tzv. StreetView opciju koju možete dobiti ukoliko označeno mjesto u korisničkom sadržaju ima i ikonu čovjeka u crvenom krugu. S opcijom StreetView možete pregledavati mjesto / grad gotovo kao da ste u njemu.

 

31. Navigacija uz Kartu

Iako za iOS postoje mnoge aplikacije za navigaciju, osnovnu funkciju nudi i sama aplikacija Karte. U traci na vrhu zaslona možete unijeti parametre pretrage, a aplikacija će vam kroz plavu traku na dnu zaslona ponuditi nekoliko mogućih načina dolaska na željeno mjesto: javnim prijevozom, pješice ili osobnim automobilom. Pritiskom na tipku Početak aplikacija će iscrtati željenu rutu i savjetovati vam kako da prijeđete put od polazišta do krajnjeg odredišta uz detaljan popis uputa.

 

32. PDF dokumenti

Svoje PDF dokumente možete čitati i spremati u aplikaciji iBooks, a preko aplikacije iTunes s računala ćete ih lako prebaciti na iPad. Dovoljno je samo povući željene dokumente u iTunes medijateku / Knjige na računalu. Oni će se pojaviti u aplikaciji iBooks na vašem iPad-u nakon što sinkronizirate iPad putem Wi-Fi sinkronizacije ili tako što priključite iPad na računalo.

 

33. Fotografiranje i oštrina slike

Iako sama kamera na iPad-u ima mogućnost izoštravanja prilikom fotografiranja, pritiskom na odabrani objekt na zaslonu uređaja možete mijenjati njegovu oštrinu i svjetlinu.

 

34. Zaključavanje zaslona

Prilikom rada s iPadom mogućnost promjene orijentacije zaslona često je dobrodošla i korisna, no ponekad zna ometati rad. Ukoliko trebate zaključati zaslon, to možete učiniti na dva načina: jedan je tako da funkciju zaključavanja zaslona dodijelite bočnoj preklopki (spomenuto u savjetu br. 3) ili tako da pristupite traci višezadaćnosti gdje se zaslon zaključava u horizontalnom ili okomitom položaju, ovisno kako držite iPad (prva tipka s lijeve strane).

 

35. FaceTime video pozivi

iPadova aplikacija FaceTime nudi mogućnost video poziva. Na zaslonu uređaja osim osobe s kojom razgovaramo vidimo i sebe, samo u manjem okviru koji se lako premjesti prema potrebi. Pri pozivima možete koristiti prednju i stražnju kameru naizmjence ukoliko je to potrebno.

36. Zabava s Photo Booth aplikacijom

Ukoliko želite primatelju pokloniti uistinu jedinstveni video poziv, iskoristite mogućnosti koje vam nudi aplikacija Photo Booth. Posebna tipka u donjem lijevom uglu nudi razne efekte kojima možete izmijeniti sliku i dobro se zabaviti.

 

37. Preuzimanje fotografija izravno s fotoaparata

Iako iPad nema otvor za SD karticu, pomoću opreme za spajanje iPad Camera Connection fotografije možete premjestiti izravno s fotoaparata na iPad.

38. Skraćenica domene u pregledniku

Smanjite vrijeme tipkanja URL adrese: pritiskom i zadržavanjem prsta na tipki .com na tipkovnici, dobit ćete skraćenice svih domena obzirom na zemlje čije ste tipkovnice unijeli u postavkama.

39. Brzi pomak u pregledniku

Ukoliko je tekst u pregledniku dugačak, vrlo se brzo možete vratiti na navigaciju i sam početak tako da dotaknete gornji rub preglednika.

40. Povećanje sadržaja u pregledniku

Tijekom pregledavanja internetskih stranica možete koristiti geste osmišljene za povećavanje fotografija: dvostruki brzi klik ili razmicanje dva prsta da povećate i prilagodite veličinu sadržaja.

41. Alatna traka zabilješki / Traka oznaka

Safari preglednik automatski skriva traku oznaka (Bookmarks bar). Ukoliko želite da je uvijek vidljiva, idite na Postavke – Safari i uključite Uvijek prikaži traku oznaka.

 

42. Brisanje povijesti u pregledniku

Idite na Postavke – Safari – Očisti povijest

 

43. Otvori stranicu u novoj kartici

Safari na iPad-u omogućuje otvaranje poveznica i stranica u novim karticama. Dotaknite poveznicu i držite je sve dok se ne pojavi izbornik koji vam između ostalog nudi i otvaranje u novoj kartici.

 

44. Pretraživanje interneta ili stranice

Safari nudi izbor od nekoliko pretraživača koje možete odabrati u Postavke – Safari – Pretraživač. Ukoliko želite pretražiti tekst na već otvorenoj stranici, kliknite na pretraživač u gornjem desnom kutu zaslona, a upit upišite u polje Pretraži koje će se zajedno s tipkovnicom pojaviti na stranici.

 

45. Zvukovi

Za podešavanje zvukova alarma i obavijesti idite na Postavke – Općenito – Zvukovi.

46. Pregled e-pošte

U postavci Mail, kontakti, kalendari možete odabrati koliko redaka primljene e-pošte će se prikazati u pregledu: od nijednog do pet. Broj redaka ovisi o vašoj želji da vidite samo naslove e-pošte ili što više sadržaja.

 

47. Učitavanje novih podataka u e-pošti

Ukoliko je tako podešen, sustav može automatski preuzimati novu e-poštu i to u različitim vremenskim intervalima. To možete postaviti odlaskom u Postavke – Mail, kontakti, kalendari – Učitaj nove podatke – Proslijedi. Zatim označite vremenski interval unutar kojega želite da sustav dohvaća novu e-poštu.

48. Automatski potpis

U postavkama Mail, kontakti, kalendari možete sastaviti automatski potpis koji će biti povezan s unesenom adresom e-pošte.

49. Sigurnosna kopija iPad-a

Kako biste sačuvali sigurnost svojih podataka ili ih lako prebacili na novi uređaj, napravite sigurnosnu kopiju svega na iPAd-u. To možete napraviti kroz iTunes, odnosno na svom računalu, ili kroz tzv. Cloud pohranu. Idite na Postavke – iCloud – iCloud sig. kopija. Ondje pronađite podatke o količini prostora za pohranu, a moguće je kupiti i dodatan prostor. Izrada prve sigurnosne kopije će malo potrajati, dok će se poslije pohranjivati samo promjene.

50. Slaba baterija

Baterija će vas upozoriti kad joj je stanje ispod dvadeset posto. Ikona baterije će promijeniti boju u crvenu, a zatim pokazati „stanje krize“ nakon čega se uređaj u svakom trenutku može ugasiti.

preuzeto sa stranice

iPad savjeti i trikovi

1. Stvaranje mapa

Raspoređivanje aplikacija u zasebne mape omogućuje vam učinkovitije korištenje iPad-a. U zasebnu mapu možete rasporediti aplikacije za crtanje, pisanje, produktivnost i ostale. Novu mapu stvorite tako da držite ikonu jedne aplikacije i stavite je na direktno na ikonu druge aplikacije s kojom želite da je u zajedničkoj mapi. Obzirom na vrstu aplikacije, sustav joj automatski dodjeljuje ime, koje možete lako promijeniti u skladu sa svojim potrebama. Dodavanje novih aplikacija u mapu istovjetno je njenom stvaranju – držite ikonu aplikacije i povucite je na ikonu mape.

2. Brzo prebacivanje između otvorenih aplikacija – višezadaćnost, tzv. multitasking

iPad omogućava brzo prebacivanje između otvorenih aplikacija tzv. multitasking. Za pristup traci za višezadaćnost dvaput pritisnite tipku za početnu stranicu (tipka Home) ili stavite četiri prsta na zaslon i povucite ga prema gore. Traka će se pojaviti u donjem dijelu zaslona. Otvorene aplikacije možete pretraživati pomicanjem lijevo-desno po traci ili ih isključiti kako biste produljili radni vijek baterije.

3. Bočna preklopka

iPad posjeduje tek nekolicinu hardverskih tipki. Jedna od njih, koja se nalazi s bočne strane, omogućava vam da uključite/isključite zvuk ili zaključate zaslon. Njenu funkciju možete odrediti u Postavkama (Settings) – Općenito (General).

4. Sigurnost podataka u slučajevima gubitka/krađe

U slučaju gubitka ili krađe uređaja, dobro je znati da možete zaštiti svoje povjerljive podatke. U postavkama iPada možete postaviti lozinku (u Postavke – Općenito ). Aktivacijom mogućnosti za brisanje podataka sustav će nakon deset neuspjelih pokušaja unosa lozinke ukloniti sve podatke iz uređaja.

5. Obavijesti

U Postavke – Obavijesti možete odabrati koje će vam aplikacije slati obavijesti o svojim podacima: obveze unesene u kalendar, pristigle poruke e-pošte itd. Za svaku pojedinu aplikaciju možete odrediti broj i mjesto prikaza novih stavki te hoće li se prikazati na zaključanom ekranu.

6. Postavke i spajanje na mreže

Idite na Postavke – Općenito – Mreža i odaberite vrstu mreže na koju se želite spojiti ili unesite parametre potrebne za spajanje.

7. Dijeljenje glazbenih sadržaja

Želite na iPad-u poslušati album a nemate ga na samome uređaju već na računalu? Odaberite Postavke – Glazba – Dijeljenje unutar doma. Unesite svoj Apple ID i zaporku. Kad pokrenete aplikaciju Glazba i odaberete „Više“ pojavit će se izbornik. Izaberite „Dijeli“ i imat ćete pristup glazbenim sadržajima pohranjenim na svom računalu (pod uvjetom da je računalo uključeno i da su oba uređaja spojena na istovjetnu Wi-Fi mrežu).

8. Spajanje na Wi-Fi mreže

U trenutku kad se nađete u dometu neke Wi-Fi mreže, iPad će vas obavijestiti o mogućnosti da se istoj pridružite. Ako želite onemogućiti obavijesti o spajanjima, idite na Postavke – Wi-Fi – Upitaj za spajanje. Isključivanje opcije štedi vijek baterije.

9. Uporaba baterije

Stanje baterije nalazi se u gornjoj traci iPad-a. Može biti prikazano grafičkim prikazom ili grafičkim prikazom i postotkom. Idite na Postavke – Općenito – Upotreba – Uporaba baterije.

 

10. Brzo isključivanje i podešavanje zvuka

Kao što je spomenuto u savjetu br.3, za brzo isključivanje zvuka koristite bočnu preklopku. Ukoliko je ona postavljena u funkciju zaključavanja zaslona, zvuk možete isključiti dužim pritiskom na tipku za snižavanje glasnoće zvuka koja se nalazi na bočnoj strani iPad-a, ispod bočne preklopke.

11. Pisanje na bežičnoj tipkovnici

Iako na iPad-u lako možete pisati duže tekstove, za pisanje eseja i sličnih radova lakše je koristiti tipkovnicu. Apple-ova bežična tipkovnica spaja se na uređaj pomoću Bluetootha (ići na Postavke – Općenito – Bluetooth. Sustav pronalazi sve uređaje s kojima je omogućeno spajanje putem Bluetootha).

12. Spajanje TVa, vanjskog zaslona ili projektora

Pomoću prilagodnika (adaptera) iPad ćete lako spojiti s televizorom, vanjskim monitorom ili projektorom te zrcaliti sliku sa zaslona iPad-a.

13. Zrcaljene zaslona

Apple TV još nije dostupan u Hrvatskoj, pa zaslon možete zrcaliti pomoću aplikacija Reflection ili AirServerapp. Aplikacije treba instalirati na računalo koje je povezano s projektorom. Obje omogućuju zrcaljenje neograničenog broja iPad uređaja istovremeno. AirServerapp nudi Mac i PC podršku, a Reflection je aplikacija namijenjena isključivo Mac računalima.

14. Slike

Slike za ovaj članak nastale su pomoću funkcije dijeljenja zaslona. Istovremeno pritisnite tipku za povratak na početni zaslon (Home) i tipku za uključivanje / isključivanje na vrhu uređaja. Bljesak i zvuk fotoaparata znače da je slika vašeg zaslona uspješno fotografirana i pohranjena u aplikaciji Slike.

15. Punjenje iPad-a preko USB priključka

iPad možete napuniti pomoću USB priključka, no imajte na umu da to nije moguće kroz svaki USB priključak na vašem stolnom ili prijenosnom računalu. Konfiguracija za svaki USB nije ista, pa pronađite onaj koji vam to omogućava.

16. Geste višezadaćnosti (tzv. multitaskinga)

Osim korištenja trake za višezadaćnost, postoje i drugi načini da se istovremeno pristupi različitim aplikacijama. One se aktiviraju u Postavke – Općenito – Geste višezadaćnosti gdje je opisana i njihova uporaba.

17. Tražilica

Kroz Postavke – Općenito – Spotlight pretraga odaberite kategorije pretraživanja. Stavke pretrage možete premještati prema važnosti. iPad pretražujete s početnog zaslona pritiskom na tipku Home (tipku početnog zaslona).

18. Dodavanje Google kalendara

Google kaledar koji mnogi od nas koriste lako se sinkronizira s kalendarom na iPadu. Idite u Postavke – Mail, kontakti, kalendar – Dodavanje računa. Ispunite potrebne podatke o svom Gmail korisničkom računu i aktivirajte kategoriju sinkronizacije e-pošte, kalendara i bilješki. Nakon pokretanja aplikacije Kalendar, u gornjem lijevom kutu pronađite sve svoje kalendare.

19. Kako pronaći svoj iPad

Ukoliko ne možete pronaći svoj iPad ili je on ukraden, u traženju će vam pomoći aplikacija “Find My iPhone/iPad” koju možete besplatno preuzeti u App Store-u. Pri inicijalnom pokretanju morat ćete unijeti svoj Apple ID i zaporku. Za traženje vašeg uređaja postoji internetsko sučelje.

20. Ispis pomoću AirPrint-a

Dokumente i internetske stranice možete ispisati sa svog iPad-a zahvaljujući AirPrint funkciji ukoliko je vaš printer podržava. U praksi to izgleda ovako: u Safariju ili otvorenom dokumentu kliknite na tipku sa strelicom (često se zove Dijeljenje/Share), a zatim u izborniku odaberite Ispis.

21. Dijeljenje dokumenta pisanog u aplikaciji Pages

Pages je Apple-ova verzija Worda, odnosno aplikacija za stvaranje i uređivanje tekstualnih dokumenata. Dokumente napravljene u aplikaciji Pages lako možete podijeliti s drugima tako da u otvorenom dokumentu odaberete ikonu ključa, a potom Dijeljenje i ispis. U sljedećem izborniku možete birati između nekoliko načina dijeljenja dokumenata. Dokument možete poslati e-poštom u tri različita oblika: kao Pages dokument, PDF ili Word dokument.

22. SmartCover

SmartCover je tanak pokrov koji se magnetima pričvršćuje izravno na površinu iPada i savršeno se poravnava s rubovima uređaja. Ne samo da ga štiti, već pokrivanjem zaslona uređaj stavlja u funkciju spavanja i zaključava ga. I obrnuto: kad podignete SmartCover, zaslon vašeg iPad-a će se otključati i možete početi s korištenjem uređaja.

23. Velika slova

iOS tipkovnica se na razne načine prilagođava vašim potrebama. Pisanje fraze velikim početnim slovima lako je uz brz dvostruki dodir tipke Shift. Tipka će poprimiti plavu boju kao znak da je uključeno pisanje velikim slovima.

24. Obilježavanje teksta

Ukoliko trebate kopirati tekst, promijeniti boju slova ili sl. držite prst na odgovarajućem mjestu u tekstu. Pojavit će se izbornik s naznakom za kopiranje. Povlačenjem prsta odredite dio teksta koji želite kopirati. U nekim aplikacijama pojavit će se mogućnost odabira cijelog sadržaja (Odaberi sve).

25. Kopiranje i lijepljenje teksta

Odaberite dio teksta koji želite i u izborniku odaberite Kopirati ili Izrezati. Otvorite aplikaciju u koju želite umetnuti kopirani tekst, pritisnite i neko vrijeme zadržite prst sve do pojave izbornika. Odaberite naredbu Zalijepi.

 

26. Dijakritički znakovi i promjena tipkovnice

U Postavke – Općenito – Tipkovnica možete birati između više od 40 različitih jezika / tipkovnica zajedno s posebnim znakovima koje koriste u svome pismu. Dijakritičkim znakovima kao i onima s prijeglasima pristupamo tako da dulje vrijeme zadržimo prst na željenom slovu dok se ne otvori dodatni izbornik. S hrvatske tipkovnice na englesku, njemačku ili kinesku prelazite pritiskom na tipku s ikonom globusa. Ime tipkovnice pojavit će se na razmaknici.

27. Kraj rečenice i početak nove

Za brže pisanje poslužit će vam trik za pisanje velikog slova bez uporabe tipke Shift. Dvaput dotaknite razmaknicu. Uređaj će završiti prijašnju rečenicu točkom, staviti razmak i sam uključiti tipku kojom nova rečenica započinje velikim početnim slovom.

28. Podešavanje svjetline zaslona

Svjetlinu ekrana možete podesiti pristupom traci za višezadaćnost. Podešavanje svjetline smješteno je na lijevoj strani trake. Ukoliko čitate knjige u aplikaciji iBooks, svjetlinu zaslona možete promijeniti unutar same aplikacije. Otvorite dokument / knjigu i dotaknite tipku u gornjem desnom kutu gdje mijenjate vrstu i veličinu fonta. Svjetlina zaslona se mijenja pri samome vrhu.

 

29. Brzo prebacivanje između datuma na kalendaru

U kalendaru možete birati pregled po danima, tjednima ili mjesecima. Kod dnevnog pregleda obveza u gornjem desnom kutu nalazi se i kalendar za cijeli mjesec. Odabir bilo kojeg datuma istog vas trena vodi na njegovu stranicu.

30. Pregled StreetView

Aplikacija Karte, temeljena na Google kartama, ima i tzv. StreetView opciju koju možete dobiti ukoliko označeno mjesto u korisničkom sadržaju ima i ikonu čovjeka u crvenom krugu. S opcijom StreetView možete pregledavati mjesto / grad gotovo kao da ste u njemu.

 

31. Navigacija uz Kartu

Iako za iOS postoje mnoge aplikacije za navigaciju, osnovnu funkciju nudi i sama aplikacija Karte. U traci na vrhu zaslona možete unijeti parametre pretrage, a aplikacija će vam kroz plavu traku na dnu zaslona ponuditi nekoliko mogućih načina dolaska na željeno mjesto: javnim prijevozom, pješice ili osobnim automobilom. Pritiskom na tipku Početak aplikacija će iscrtati željenu rutu i savjetovati vam kako da prijeđete put od polazišta do krajnjeg odredišta uz detaljan popis uputa.

 

32. PDF dokumenti

Svoje PDF dokumente možete čitati i spremati u aplikaciji iBooks, a preko aplikacije iTunes s računala ćete ih lako prebaciti na iPad. Dovoljno je samo povući željene dokumente u iTunes medijateku / Knjige na računalu. Oni će se pojaviti u aplikaciji iBooks na vašem iPad-u nakon što sinkronizirate iPad putem Wi-Fi sinkronizacije ili tako što priključite iPad na računalo.

 

33. Fotografiranje i oštrina slike

Iako sama kamera na iPad-u ima mogućnost izoštravanja prilikom fotografiranja, pritiskom na odabrani objekt na zaslonu uređaja možete mijenjati njegovu oštrinu i svjetlinu.

 

34. Zaključavanje zaslona

Prilikom rada s iPadom mogućnost promjene orijentacije zaslona često je dobrodošla i korisna, no ponekad zna ometati rad. Ukoliko trebate zaključati zaslon, to možete učiniti na dva načina: jedan je tako da funkciju zaključavanja zaslona dodijelite bočnoj preklopki (spomenuto u savjetu br. 3) ili tako da pristupite traci višezadaćnosti gdje se zaslon zaključava u horizontalnom ili okomitom položaju, ovisno kako držite iPad (prva tipka s lijeve strane).

 

35. FaceTime video pozivi

iPadova aplikacija FaceTime nudi mogućnost video poziva. Na zaslonu uređaja osim osobe s kojom razgovaramo vidimo i sebe, samo u manjem okviru koji se lako premjesti prema potrebi. Pri pozivima možete koristiti prednju i stražnju kameru naizmjence ukoliko je to potrebno.

36. Zabava s Photo Booth aplikacijom

Ukoliko želite primatelju pokloniti uistinu jedinstveni video poziv, iskoristite mogućnosti koje vam nudi aplikacija Photo Booth. Posebna tipka u donjem lijevom uglu nudi razne efekte kojima možete izmijeniti sliku i dobro se zabaviti.

 

37. Preuzimanje fotografija izravno s fotoaparata

Iako iPad nema otvor za SD karticu, pomoću opreme za spajanje iPad Camera Connection fotografije možete premjestiti izravno s fotoaparata na iPad.

38. Skraćenica domene u pregledniku

Smanjite vrijeme tipkanja URL adrese: pritiskom i zadržavanjem prsta na tipki .com na tipkovnici, dobit ćete skraćenice svih domena obzirom na zemlje čije ste tipkovnice unijeli u postavkama.

39. Brzi pomak u pregledniku

Ukoliko je tekst u pregledniku dugačak, vrlo se brzo možete vratiti na navigaciju i sam početak tako da dotaknete gornji rub preglednika.

40. Povećanje sadržaja u pregledniku

Tijekom pregledavanja internetskih stranica možete koristiti geste osmišljene za povećavanje fotografija: dvostruki brzi klik ili razmicanje dva prsta da povećate i prilagodite veličinu sadržaja.

41. Alatna traka zabilješki / Traka oznaka

Safari preglednik automatski skriva traku oznaka (Bookmarks bar). Ukoliko želite da je uvijek vidljiva, idite na Postavke – Safari i uključite Uvijek prikaži traku oznaka.

 

42. Brisanje povijesti u pregledniku

Idite na Postavke – Safari – Očisti povijest

 

43. Otvori stranicu u novoj kartici

Safari na iPad-u omogućuje otvaranje poveznica i stranica u novim karticama. Dotaknite poveznicu i držite je sve dok se ne pojavi izbornik koji vam između ostalog nudi i otvaranje u novoj kartici.

 

44. Pretraživanje interneta ili stranice

Safari nudi izbor od nekoliko pretraživača koje možete odabrati u Postavke – Safari – Pretraživač. Ukoliko želite pretražiti tekst na već otvorenoj stranici, kliknite na pretraživač u gornjem desnom kutu zaslona, a upit upišite u polje Pretraži koje će se zajedno s tipkovnicom pojaviti na stranici.

 

45. Zvukovi

Za podešavanje zvukova alarma i obavijesti idite na Postavke – Općenito – Zvukovi.

46. Pregled e-pošte

U postavci Mail, kontakti, kalendari možete odabrati koliko redaka primljene e-pošte će se prikazati u pregledu: od nijednog do pet. Broj redaka ovisi o vašoj želji da vidite samo naslove e-pošte ili što više sadržaja.

 

47. Učitavanje novih podataka u e-pošti

Ukoliko je tako podešen, sustav može automatski preuzimati novu e-poštu i to u različitim vremenskim intervalima. To možete postaviti odlaskom u Postavke – Mail, kontakti, kalendari – Učitaj nove podatke – Proslijedi. Zatim označite vremenski interval unutar kojega želite da sustav dohvaća novu e-poštu.

48. Automatski potpis

U postavkama Mail, kontakti, kalendari možete sastaviti automatski potpis koji će biti povezan s unesenom adresom e-pošte.

49. Sigurnosna kopija iPad-a

Kako biste sačuvali sigurnost svojih podataka ili ih lako prebacili na novi uređaj, napravite sigurnosnu kopiju svega na iPAd-u. To možete napraviti kroz iTunes, odnosno na svom računalu, ili kroz tzv. Cloud pohranu. Idite na Postavke – iCloud – iCloud sig. kopija. Ondje pronađite podatke o količini prostora za pohranu, a moguće je kupiti i dodatan prostor. Izrada prve sigurnosne kopije će malo potrajati, dok će se poslije pohranjivati samo promjene.

50. Slaba baterija

Baterija će vas upozoriti kad joj je stanje ispod dvadeset posto. Ikona baterije će promijeniti boju u crvenu, a zatim pokazati „stanje krize“ nakon čega se uređaj u svakom trenutku može ugasiti.

preuzeto sa stranice

iPad savjeti i trikovi

1. Stvaranje mapa

Raspoređivanje aplikacija u zasebne mape omogućuje vam učinkovitije korištenje iPad-a. U zasebnu mapu možete rasporediti aplikacije za crtanje, pisanje, produktivnost i ostale. Novu mapu stvorite tako da držite ikonu jedne aplikacije i stavite je na direktno na ikonu druge aplikacije s kojom želite da je u zajedničkoj mapi. Obzirom na vrstu aplikacije, sustav joj automatski dodjeljuje ime, koje možete lako promijeniti u skladu sa svojim potrebama. Dodavanje novih aplikacija u mapu istovjetno je njenom stvaranju – držite ikonu aplikacije i povucite je na ikonu mape.

2. Brzo prebacivanje između otvorenih aplikacija – višezadaćnost, tzv. multitasking

iPad omogućava brzo prebacivanje između otvorenih aplikacija tzv. multitasking. Za pristup traci za višezadaćnost dvaput pritisnite tipku za početnu stranicu (tipka Home) ili stavite četiri prsta na zaslon i povucite ga prema gore. Traka će se pojaviti u donjem dijelu zaslona. Otvorene aplikacije možete pretraživati pomicanjem lijevo-desno po traci ili ih isključiti kako biste produljili radni vijek baterije.

3. Bočna preklopka

iPad posjeduje tek nekolicinu hardverskih tipki. Jedna od njih, koja se nalazi s bočne strane, omogućava vam da uključite/isključite zvuk ili zaključate zaslon. Njenu funkciju možete odrediti u Postavkama (Settings) – Općenito (General).

4. Sigurnost podataka u slučajevima gubitka/krađe

U slučaju gubitka ili krađe uređaja, dobro je znati da možete zaštiti svoje povjerljive podatke. U postavkama iPada možete postaviti lozinku (u Postavke – Općenito ). Aktivacijom mogućnosti za brisanje podataka sustav će nakon deset neuspjelih pokušaja unosa lozinke ukloniti sve podatke iz uređaja.

5. Obavijesti

U Postavke – Obavijesti možete odabrati koje će vam aplikacije slati obavijesti o svojim podacima: obveze unesene u kalendar, pristigle poruke e-pošte itd. Za svaku pojedinu aplikaciju možete odrediti broj i mjesto prikaza novih stavki te hoće li se prikazati na zaključanom ekranu.

6. Postavke i spajanje na mreže

Idite na Postavke – Općenito – Mreža i odaberite vrstu mreže na koju se želite spojiti ili unesite parametre potrebne za spajanje.

7. Dijeljenje glazbenih sadržaja

Želite na iPad-u poslušati album a nemate ga na samome uređaju već na računalu? Odaberite Postavke – Glazba – Dijeljenje unutar doma. Unesite svoj Apple ID i zaporku. Kad pokrenete aplikaciju Glazba i odaberete „Više“ pojavit će se izbornik. Izaberite „Dijeli“ i imat ćete pristup glazbenim sadržajima pohranjenim na svom računalu (pod uvjetom da je računalo uključeno i da su oba uređaja spojena na istovjetnu Wi-Fi mrežu).

8. Spajanje na Wi-Fi mreže

U trenutku kad se nađete u dometu neke Wi-Fi mreže, iPad će vas obavijestiti o mogućnosti da se istoj pridružite. Ako želite onemogućiti obavijesti o spajanjima, idite na Postavke – Wi-Fi – Upitaj za spajanje. Isključivanje opcije štedi vijek baterije.

9. Uporaba baterije

Stanje baterije nalazi se u gornjoj traci iPad-a. Može biti prikazano grafičkim prikazom ili grafičkim prikazom i postotkom. Idite na Postavke – Općenito – Upotreba – Uporaba baterije.

 

10. Brzo isključivanje i podešavanje zvuka

Kao što je spomenuto u savjetu br.3, za brzo isključivanje zvuka koristite bočnu preklopku. Ukoliko je ona postavljena u funkciju zaključavanja zaslona, zvuk možete isključiti dužim pritiskom na tipku za snižavanje glasnoće zvuka koja se nalazi na bočnoj strani iPad-a, ispod bočne preklopke.

11. Pisanje na bežičnoj tipkovnici

Iako na iPad-u lako možete pisati duže tekstove, za pisanje eseja i sličnih radova lakše je koristiti tipkovnicu. Apple-ova bežična tipkovnica spaja se na uređaj pomoću Bluetootha (ići na Postavke – Općenito – Bluetooth. Sustav pronalazi sve uređaje s kojima je omogućeno spajanje putem Bluetootha).

12. Spajanje TVa, vanjskog zaslona ili projektora

Pomoću prilagodnika (adaptera) iPad ćete lako spojiti s televizorom, vanjskim monitorom ili projektorom te zrcaliti sliku sa zaslona iPad-a.

13. Zrcaljene zaslona

Apple TV još nije dostupan u Hrvatskoj, pa zaslon možete zrcaliti pomoću aplikacija Reflection ili AirServerapp. Aplikacije treba instalirati na računalo koje je povezano s projektorom. Obje omogućuju zrcaljenje neograničenog broja iPad uređaja istovremeno. AirServerapp nudi Mac i PC podršku, a Reflection je aplikacija namijenjena isključivo Mac računalima.

14. Slike

Slike za ovaj članak nastale su pomoću funkcije dijeljenja zaslona. Istovremeno pritisnite tipku za povratak na početni zaslon (Home) i tipku za uključivanje / isključivanje na vrhu uređaja. Bljesak i zvuk fotoaparata znače da je slika vašeg zaslona uspješno fotografirana i pohranjena u aplikaciji Slike.

15. Punjenje iPad-a preko USB priključka

iPad možete napuniti pomoću USB priključka, no imajte na umu da to nije moguće kroz svaki USB priključak na vašem stolnom ili prijenosnom računalu. Konfiguracija za svaki USB nije ista, pa pronađite onaj koji vam to omogućava.

16. Geste višezadaćnosti (tzv. multitaskinga)

Osim korištenja trake za višezadaćnost, postoje i drugi načini da se istovremeno pristupi različitim aplikacijama. One se aktiviraju u Postavke – Općenito – Geste višezadaćnosti gdje je opisana i njihova uporaba.

17. Tražilica

Kroz Postavke – Općenito – Spotlight pretraga odaberite kategorije pretraživanja. Stavke pretrage možete premještati prema važnosti. iPad pretražujete s početnog zaslona pritiskom na tipku Home (tipku početnog zaslona).

18. Dodavanje Google kalendara

Google kaledar koji mnogi od nas koriste lako se sinkronizira s kalendarom na iPadu. Idite u Postavke – Mail, kontakti, kalendar – Dodavanje računa. Ispunite potrebne podatke o svom Gmail korisničkom računu i aktivirajte kategoriju sinkronizacije e-pošte, kalendara i bilješki. Nakon pokretanja aplikacije Kalendar, u gornjem lijevom kutu pronađite sve svoje kalendare.

19. Kako pronaći svoj iPad

Ukoliko ne možete pronaći svoj iPad ili je on ukraden, u traženju će vam pomoći aplikacija “Find My iPhone/iPad” koju možete besplatno preuzeti u App Store-u. Pri inicijalnom pokretanju morat ćete unijeti svoj Apple ID i zaporku. Za traženje vašeg uređaja postoji internetsko sučelje.

20. Ispis pomoću AirPrint-a

Dokumente i internetske stranice možete ispisati sa svog iPad-a zahvaljujući AirPrint funkciji ukoliko je vaš printer podržava. U praksi to izgleda ovako: u Safariju ili otvorenom dokumentu kliknite na tipku sa strelicom (često se zove Dijeljenje/Share), a zatim u izborniku odaberite Ispis.

21. Dijeljenje dokumenta pisanog u aplikaciji Pages

Pages je Apple-ova verzija Worda, odnosno aplikacija za stvaranje i uređivanje tekstualnih dokumenata. Dokumente napravljene u aplikaciji Pages lako možete podijeliti s drugima tako da u otvorenom dokumentu odaberete ikonu ključa, a potom Dijeljenje i ispis. U sljedećem izborniku možete birati između nekoliko načina dijeljenja dokumenata. Dokument možete poslati e-poštom u tri različita oblika: kao Pages dokument, PDF ili Word dokument.

22. SmartCover

SmartCover je tanak pokrov koji se magnetima pričvršćuje izravno na površinu iPada i savršeno se poravnava s rubovima uređaja. Ne samo da ga štiti, već pokrivanjem zaslona uređaj stavlja u funkciju spavanja i zaključava ga. I obrnuto: kad podignete SmartCover, zaslon vašeg iPad-a će se otključati i možete početi s korištenjem uređaja.

23. Velika slova

iOS tipkovnica se na razne načine prilagođava vašim potrebama. Pisanje fraze velikim početnim slovima lako je uz brz dvostruki dodir tipke Shift. Tipka će poprimiti plavu boju kao znak da je uključeno pisanje velikim slovima.

24. Obilježavanje teksta

Ukoliko trebate kopirati tekst, promijeniti boju slova ili sl. držite prst na odgovarajućem mjestu u tekstu. Pojavit će se izbornik s naznakom za kopiranje. Povlačenjem prsta odredite dio teksta koji želite kopirati. U nekim aplikacijama pojavit će se mogućnost odabira cijelog sadržaja (Odaberi sve).

25. Kopiranje i lijepljenje teksta

Odaberite dio teksta koji želite i u izborniku odaberite Kopirati ili Izrezati. Otvorite aplikaciju u koju želite umetnuti kopirani tekst, pritisnite i neko vrijeme zadržite prst sve do pojave izbornika. Odaberite naredbu Zalijepi.

 

26. Dijakritički znakovi i promjena tipkovnice

U Postavke – Općenito – Tipkovnica možete birati između više od 40 različitih jezika / tipkovnica zajedno s posebnim znakovima koje koriste u svome pismu. Dijakritičkim znakovima kao i onima s prijeglasima pristupamo tako da dulje vrijeme zadržimo prst na željenom slovu dok se ne otvori dodatni izbornik. S hrvatske tipkovnice na englesku, njemačku ili kinesku prelazite pritiskom na tipku s ikonom globusa. Ime tipkovnice pojavit će se na razmaknici.

27. Kraj rečenice i početak nove

Za brže pisanje poslužit će vam trik za pisanje velikog slova bez uporabe tipke Shift. Dvaput dotaknite razmaknicu. Uređaj će završiti prijašnju rečenicu točkom, staviti razmak i sam uključiti tipku kojom nova rečenica započinje velikim početnim slovom.

28. Podešavanje svjetline zaslona

Svjetlinu ekrana možete podesiti pristupom traci za višezadaćnost. Podešavanje svjetline smješteno je na lijevoj strani trake. Ukoliko čitate knjige u aplikaciji iBooks, svjetlinu zaslona možete promijeniti unutar same aplikacije. Otvorite dokument / knjigu i dotaknite tipku u gornjem desnom kutu gdje mijenjate vrstu i veličinu fonta. Svjetlina zaslona se mijenja pri samome vrhu.

 

29. Brzo prebacivanje između datuma na kalendaru

U kalendaru možete birati pregled po danima, tjednima ili mjesecima. Kod dnevnog pregleda obveza u gornjem desnom kutu nalazi se i kalendar za cijeli mjesec. Odabir bilo kojeg datuma istog vas trena vodi na njegovu stranicu.

30. Pregled StreetView

Aplikacija Karte, temeljena na Google kartama, ima i tzv. StreetView opciju koju možete dobiti ukoliko označeno mjesto u korisničkom sadržaju ima i ikonu čovjeka u crvenom krugu. S opcijom StreetView možete pregledavati mjesto / grad gotovo kao da ste u njemu.

 

31. Navigacija uz Kartu

Iako za iOS postoje mnoge aplikacije za navigaciju, osnovnu funkciju nudi i sama aplikacija Karte. U traci na vrhu zaslona možete unijeti parametre pretrage, a aplikacija će vam kroz plavu traku na dnu zaslona ponuditi nekoliko mogućih načina dolaska na željeno mjesto: javnim prijevozom, pješice ili osobnim automobilom. Pritiskom na tipku Početak aplikacija će iscrtati željenu rutu i savjetovati vam kako da prijeđete put od polazišta do krajnjeg odredišta uz detaljan popis uputa.

 

32. PDF dokumenti

Svoje PDF dokumente možete čitati i spremati u aplikaciji iBooks, a preko aplikacije iTunes s računala ćete ih lako prebaciti na iPad. Dovoljno je samo povući željene dokumente u iTunes medijateku / Knjige na računalu. Oni će se pojaviti u aplikaciji iBooks na vašem iPad-u nakon što sinkronizirate iPad putem Wi-Fi sinkronizacije ili tako što priključite iPad na računalo.

 

33. Fotografiranje i oštrina slike

Iako sama kamera na iPad-u ima mogućnost izoštravanja prilikom fotografiranja, pritiskom na odabrani objekt na zaslonu uređaja možete mijenjati njegovu oštrinu i svjetlinu.

 

34. Zaključavanje zaslona

Prilikom rada s iPadom mogućnost promjene orijentacije zaslona često je dobrodošla i korisna, no ponekad zna ometati rad. Ukoliko trebate zaključati zaslon, to možete učiniti na dva načina: jedan je tako da funkciju zaključavanja zaslona dodijelite bočnoj preklopki (spomenuto u savjetu br. 3) ili tako da pristupite traci višezadaćnosti gdje se zaslon zaključava u horizontalnom ili okomitom položaju, ovisno kako držite iPad (prva tipka s lijeve strane).

 

35. FaceTime video pozivi

iPadova aplikacija FaceTime nudi mogućnost video poziva. Na zaslonu uređaja osim osobe s kojom razgovaramo vidimo i sebe, samo u manjem okviru koji se lako premjesti prema potrebi. Pri pozivima možete koristiti prednju i stražnju kameru naizmjence ukoliko je to potrebno.

36. Zabava s Photo Booth aplikacijom

Ukoliko želite primatelju pokloniti uistinu jedinstveni video poziv, iskoristite mogućnosti koje vam nudi aplikacija Photo Booth. Posebna tipka u donjem lijevom uglu nudi razne efekte kojima možete izmijeniti sliku i dobro se zabaviti.

 

37. Preuzimanje fotografija izravno s fotoaparata

Iako iPad nema otvor za SD karticu, pomoću opreme za spajanje iPad Camera Connection fotografije možete premjestiti izravno s fotoaparata na iPad.

38. Skraćenica domene u pregledniku

Smanjite vrijeme tipkanja URL adrese: pritiskom i zadržavanjem prsta na tipki .com na tipkovnici, dobit ćete skraćenice svih domena obzirom na zemlje čije ste tipkovnice unijeli u postavkama.

39. Brzi pomak u pregledniku

Ukoliko je tekst u pregledniku dugačak, vrlo se brzo možete vratiti na navigaciju i sam početak tako da dotaknete gornji rub preglednika.

40. Povećanje sadržaja u pregledniku

Tijekom pregledavanja internetskih stranica možete koristiti geste osmišljene za povećavanje fotografija: dvostruki brzi klik ili razmicanje dva prsta da povećate i prilagodite veličinu sadržaja.

41. Alatna traka zabilješki / Traka oznaka

Safari preglednik automatski skriva traku oznaka (Bookmarks bar). Ukoliko želite da je uvijek vidljiva, idite na Postavke – Safari i uključite Uvijek prikaži traku oznaka.

 

42. Brisanje povijesti u pregledniku

Idite na Postavke – Safari – Očisti povijest

 

43. Otvori stranicu u novoj kartici

Safari na iPad-u omogućuje otvaranje poveznica i stranica u novim karticama. Dotaknite poveznicu i držite je sve dok se ne pojavi izbornik koji vam između ostalog nudi i otvaranje u novoj kartici.

 

44. Pretraživanje interneta ili stranice

Safari nudi izbor od nekoliko pretraživača koje možete odabrati u Postavke – Safari – Pretraživač. Ukoliko želite pretražiti tekst na već otvorenoj stranici, kliknite na pretraživač u gornjem desnom kutu zaslona, a upit upišite u polje Pretraži koje će se zajedno s tipkovnicom pojaviti na stranici.

 

45. Zvukovi

Za podešavanje zvukova alarma i obavijesti idite na Postavke – Općenito – Zvukovi.

46. Pregled e-pošte

U postavci Mail, kontakti, kalendari možete odabrati koliko redaka primljene e-pošte će se prikazati u pregledu: od nijednog do pet. Broj redaka ovisi o vašoj želji da vidite samo naslove e-pošte ili što više sadržaja.

 

47. Učitavanje novih podataka u e-pošti

Ukoliko je tako podešen, sustav može automatski preuzimati novu e-poštu i to u različitim vremenskim intervalima. To možete postaviti odlaskom u Postavke – Mail, kontakti, kalendari – Učitaj nove podatke – Proslijedi. Zatim označite vremenski interval unutar kojega želite da sustav dohvaća novu e-poštu.

48. Automatski potpis

U postavkama Mail, kontakti, kalendari možete sastaviti automatski potpis koji će biti povezan s unesenom adresom e-pošte.

49. Sigurnosna kopija iPad-a

Kako biste sačuvali sigurnost svojih podataka ili ih lako prebacili na novi uređaj, napravite sigurnosnu kopiju svega na iPAd-u. To možete napraviti kroz iTunes, odnosno na svom računalu, ili kroz tzv. Cloud pohranu. Idite na Postavke – iCloud – iCloud sig. kopija. Ondje pronađite podatke o količini prostora za pohranu, a moguće je kupiti i dodatan prostor. Izrada prve sigurnosne kopije će malo potrajati, dok će se poslije pohranjivati samo promjene.

50. Slaba baterija

Baterija će vas upozoriti kad joj je stanje ispod dvadeset posto. Ikona baterije će promijeniti boju u crvenu, a zatim pokazati „stanje krize“ nakon čega se uređaj u svakom trenutku može ugasiti.

preuzeto sa stranice www.ipaduskoli.com

preskoči na navigaciju