2017-05-17 08:46:59

Državno natjecanje iz debate u našoj školi

12. i 13. svibnja 2017. naša škola bila je domaćin Državnog natjecanja iz debate koje je organiziralo Hrvatsko debatno društvo i Agencija za odgoj i obrazovanje. Tom su se prigodom okupila 96 natjecatelja, odnosno 12 najboljih ekipa iz OŠ te 20 iz SŠ. Natjecatelji su debatirali oko aktualnih tema o oprostu dugova velikim kompanijama i građanskom neposluhu. U dva dana održane su 74 debate u kojima su natjecatelji pokazali zavidnu razinu govorništva i razumijevanje problema društva u kojem živimo.

Natjecanje je organizirano na najvišem nivou. Naša škola dobila je odličnu ocjenu za domaćinstvo od organizatora i svih sudionika natjecanja. Posebno je bila impresivna ceremonija otvorenja na kojoj su se prisutnima obratili u ime domaćina ravnateljica Violeta Nikolić, gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, u ime Agencije i HDD-a članica državnog povjerenstva natjecanja iz debate Nada Kegalj, zatim prva pobjednica dr. Dora Karmelić i prošlogodišnji pobjednik Luka Baković.

Ceremoniju je izvrsno vodio učenik Jan Jokić iz 5. b razreda. Svečanu himnu otpjevala je učenica Kali Živković iz 8. c, a svi prisutni mogli su uživati u pjesmi Voli more u izvedbi našeg zbora Vežički tići uz stručno vodstvo profesora Vedrana Gergorića. Pjesmu Život nije siv, na opće oduševljenje svih prisutnih, otpjevala je učenica Petra Jelić iz 2. c. Učenici 2. b iz Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples,  uz vodstvo učitelja Igora Čupkovića, nastupili su Riječkim baletom, uz glazbu P. I. Čajkovskog. Učenici suvremenog plesa iz 1. c razreda, uz vodstvo učiteljice Kate Foley, izveli su koreografiju H2O.

Tehničkom podrškom doprinijela je profesorica Ana Marija Teklić i profesor Vedran Gergorić, dok je ceremoniju otvorenja koordinirao profesor Ante Ledenko.  

Među natjecateljima osnovnih škola pobjedu su odnijeli debatanti Ujevića (Gita Gluhak Magdić, Ema Vlajčević, Roko Krmpotić, OŠ Tin Ujević), a u individualnoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Mihaela Greber (OŠ Ivan Cankar). U dramatičnom srednjoškolskom finalu, koje se održalo u Cinestaru, pobjedu su odnijeli Bušmani 1 (Marija Jarnjak, Lovro Matić, Igor Fras, II. gimnazija) te je najboljim govornikom proglašen Igor Fras (Bušmani, II. gimnazija). Ostale rezultate i članke možete pročitati na poveznicama: http://hdd.hr/?p=2164

www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Ucenici-debatiraju-o-gradanskom-neposluhu

http://www.fiuman.hr/tijekom-vikenda-u-rijeci-drzavno-natjecanje-u-debati-za-ucenike-osnovnih-i-srednjih-skola/

https://www.rijeka.hr/otvoreno-drzavno-natjecanje-debati-ucenike-osnovnih-srednjih-skola/                

                                                                                                                                                  Ante Ledenko, prof.

 


Osnovna škola "Vežica" Rijeka