2009-09-17 00:00:00

Kako smo obilježili Međunarodni dan pismenosti?

Učenici OŠ VEŽICA obilježavaju Međunarodni dan pismenosti

      

Povodom Dana pismenosti Hrvatsko čitateljsko društvo pozvalo je sve zainteresirane da se priključe akciji Čitanje na gradskim točkama. Radi se o jednostavnoj akciji glasnog ili bezglasnog čitanja kojom čitatelj ili čitateljica zauzimaju aktivan stav i šalju poruku samim čitanjem na jednostavno označenim točkama u mjestu stanovanja.

 

U našem gradu akciji su se odazvali učenici OŠ Vežica, članovi družine mladih knjižničara. Oni će sa svojom voditeljicom, knjižničarkom Biserkom Petrović, prof. i u suradnji sa “Striborom”, dječjim odjelom Gradske knjižnice, tijekom jutra čitati na posebno označenim točkama u gradu: ispred tržnice na Vežici, ispred HNK Ivana pl. Zajca, ispred Konta i zgrade Gradskog poglavarstva, na Klobučarićevu trgu itd.

Pogledajte fotogaleriju!

Učenici OŠ Vežica za Dan pismenosti provest će još jednu akciju: sve koji to još ne znaju a žele naučiti, poučit će kako pročitati i poslati SMS i e-mail poruku i otvoriti im e-mail adresu. Ako imate susjedu, baku, djeda, tetu ili nekog drugog tko želi komunicirati uz pomoć suvremenih medija – neka dođe u OŠ Vežica , Kvaternikova 49. Radionica će se održavati u školskoj knjižnici od 16 do 18 sati (utorak, 8. rujna) , a u ulozi učitelja ovoga puta bit će - učenici

Snaga pismenosti

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna. Utemeljio ga je UNESCO još 1967. godine s ciljem promoviranja važnosti pismenosti.

Ove godine provodi se pod geslom Snaga pismenosti jer se želi staviti naglasak na osnažujuću ulogu pismenosti i njenu važnost u građanskom i socijalnom razvitku svake osobe.

Pojam pismenosti nije više vezan samo uz sposobnost čitanja i pisanja već je zašao u sva područja života i označava sposobnost pronalaženja, razumijevanja i korištenja informacija u svrhu boljeg osobnog napredovanja u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturnom i društvenom životu.


Osnovna škola "Vežica" Rijeka