preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
Tražilica
NATJEČAJI
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
KAKO SE ZAŠTITITI NA INTERNETU

  

 

 

Povijest

Pučka škola u Podvežici započela je radom 8. rujna 1914. godine kao dvorazredna opća pučka škola da bi već sljedeće godine imala 5 razreda. 

Poslije drugog svjetskog rata do 1960. radi kao četverorazredna. Godine 1961. Osnovna škola Vežica započela je radom u novoj školskoj zgradi koja je potpuno dovršena 1966. godine. Zbog postignutih rezultata te marljivog i permanentnog stručnog, pedagoškog i odgojnog rada svojih zaposlenika niz godina bila je oglednom i eksperimentalnom školom. Iz istih razloga, kao i estetsko uređenje i poticajno odgojno ozračje osim niza republičkih nagrada dobila je i Nagradu Grada Rijeke 1974. te Zlatnu plaketu Skupštine Općina Rijeka 1989. Uz proslavu 90. obljetnice osnutka škole 7. lipnja 2005. godine Gradonačelnik nas je darivao poveljom i Grbom Grada Rijeke. 

U travnju 2006. nakon pomne provjere svih kriterija i aktivnosti OŠ Vežica proglašena je Eko-školom, članicom brojne međunarodne obitelji škola koje su dobile zelenu zastavu.
U svibnju 2007. godine, škola je nakon dragovoljnog uključivanja u program 2006. „Za sigurno i poticajno okruženje u školama“ i uspješno savladanih „Sedam koraka do sigurne škole“ dobila priznanje „Škole bez nasilja“.

U kolovozu 2007. godine nakon zatraženog zahtjeva od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa škola je dobila rješenje o osnivanju Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples. To je u povijesti grada Prva osnovna plesna škola. Programi se se izvode u prostorijama naše škole, a završne produkcije pod nazivom “Pogled s vrha prstiju” u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc.

Školske godine 2012./2013. započela je projekt iŠkola – i tako prva u Hrvatskoj i druga u Europi započela eru obrazovanja učenika, na potpuno moderan i inovativan način, uvođenjem novih tehnologija, iPad u nastavi svih predmeta. Uz povećanje broja odjela s nastavom na tabletima i sveobuhvatnom primjenom digitalne tehnologije, prozvana je “ “Appleovim svjetionikom”. Svoja isustva u radu s iPadima podijelili smo na brojnim domaćim i svjetskim kongresima  i po prvi put je jednoj školi, izvan Velike britanije, je ukazana čast da predstavi svoj rad “iShool – iPad in Evey Subjecy”  na najvećoj svjetskoj konferenciji IT-a u obrazovanju BETT 2015. u Londonu.

Svečanim otvorenjem u lipnju 2013. japanskog vrta „Pokret naprijed i mir“ Osnovna škola ''Vežica'' u Rijeci, ovim je projektom postala prva škola sa japanskim vrtom u u Europi. Uz Osnovnu školu Vežica nosioci projekta izgradnje vrta su Rotary Club Rijeka - Sv. Vid i Rotary Club Tokyo Tsukiji. Osmišljen od krajobraznog arhitekta Iso Hayato a  izgrađen je uz suradnju velikog broja donatora, predstavlja most spajanja i pozornicu na kojoj će se prožimati  kulture Hrvatske i Japana. On će kao talisman u budućnost prenositi našu zajedničku poruku:  Pokret naprijed i mir. Naš japanski vrt uvršten je 2015. godine u sedam najljepših vrtova u Republici Hrvatskoj od strane Ministarstva znanosti i tehnologije.

Povodom 100 godina djelovanja Osnovne škole vežica  upriličili smo svečano primanje stote generacije učenika,malih prvašića školske godine 2014./2015.u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc. Svečanom događaju 4. rujna 2014. obilježavanja stogodišnjice Osnovne škole Vežica u HNK Ivan pl.Zajc, prisustvovali su, Vojko Obersnel, Gradonačelnik Grada Rijeke, izaslanik riječkog nadbiskupa prof. dr. Milan Špehar, Edita Stilin, Pročelnica upravnog odjela za odgoj i obrazovanje prof. dr.sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektor za studije i studente, Sveučilište u Rijeci, Pročelnica gradskog odjela za  odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, dekan Filozofskog fakulteta dr. sc. Predrag Šustar, dekanica Učiteljskog fakulteta dr. sc. Jasna Krstović, bivši ravnatelji Škole i ostali uglednici.

Stoti rođendan našoj je školi čestitao i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. "Vjerujem da su brojne generacije učenika koje su pohađale ovu školu, osim znanja, ponijele i lijepe uspomene na školske dane, prijateljstva, svoje učitelje i profesore. Želio bih poručiti svim učenicima da nastave učiti i obrazovati se jer je to vrijednost koja ne može nikada biti oduzeta. Draga djeco, učite i glavom i srcem i učenje će vam biti radost!", stoji među ostalim u predsjednikovu pismu.

Povodom obilježavanja obljetnice učenici su pohranili u Vremensku kapsulu svoja razmišljanja i sličice za budeće generacije koju smo položili ispred glavnog ulaza u školu i odredili termin otvaranja za 4. rujna 2064. godine – za 50 godina.

Škola  se 2015.godine uključila u nacionalni projekt “e-Škola: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće” s ciljem učinkovitom i transparentnom upravljanje školom, razvoju digitalno kompetentnih učitelja spremnijih za primjenu inovacija u vlastitim pedagoškim praksama, razvoju digitalno kompetentnih učenika spremnijih za nastavak školovanja i konkurentnijim na tržištu rada. Analizom samovrednovanja i vanjskog vrednovanja smo samo nakon dvije godine postali digitalno zrela škola. 

13. međunarodna konferencija o izvrsnosti i inovacijama u obrazovanju i psihologiji u Rijeci

Trinaesta međunarodna konferencija o izvrsnosti i inovacijama u obrazovanju i psihologiji otvorena je 18.5.2016. u Rijeci, a na njoj je sudjelovalo 200 znanstvenika i stručnjaka iz svih krajeva svijeta. Radionice, simpoziji i govori na skupu obuhvaćaju inovacije, kreativnost i izvrsnost u obrazovanju, uključujući rad s nadarenom djecom, razvoj kritičkog mišljenja, identifikaciju potencijalne kreativnosti učenika te primjere dobre prakse.

Naši učitelji  Klara Starkl Crnković i Davor Kolarić održali su predavanje pod nazivom "iPads in all subjects." 

Prvi puta se usporedno s konferencijom, koja se održava svake godine u drugoj zemlji, održavao i Youth Summit na kojem je sudjelovalo dvjestotinjak djece iz devet zemalja. 

Program Youth Summita osmislili su učenici naše škole te učenici osnovnih škola Milana Brozovića iz Kastva i Dolca iz Rijeke te Wyoming Lab School iz SAD-a i Nieciecza Catholic School iz Poljske.

Naši učenici i učitelji sudjelovali su na svim razinama konferencije a Škola je bila domaćin Youth Summita. Predavači, voditelji panela i mentori radionica i predavanja bili su: Davor Kolarić, Klara Starkl Karmen Šimetić, Loredana Zima Krnelić, Kristijan Obradović, Robert Marušić, Katarina Jurić, Vedran Gergorić., Anita Badurina. 

HAIKU SUSRETI VEŽICA -  međunarodni haiku natječaj za učenike osnovnih  škola
OŠ Vežica 2016. godine pokreće i raspisuje 1. međunarodni haiku natječaj za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, učenike hrvatskih dopunskih škola u inozemstvu te učenike s posebnim obrazovnim potrebama u kategoriji haiku i ilustrirani haiku. Svečanost uručenja nagrada i priznanja učenicima, mentorima i školama koji su bili najuspješniji održavat će se ukrajem mjeseca travnja pod nominalnim pokroviteljstvom japanskog veleposlanstva.
 

Međunarodno natjecanje iz engleskog jezika HIPPO

 U subotu, 5.ožujka 2016. u našoj školi prvi put je održano međunarodno natjecanje iz engleskog jezika HIPPO. HIPPO je jedino međunarodno natjecanje iz engleskog jezika u Europi. Sudjelovalo je 64 učenika u 3 kategorije, a natjecali su se u slušanju, čitanju i pisanju. Ivan Petrović, učenik 4.c razreda, postigao je veliki uspjeh na državnom polufinalu HIPPO natjecanja održanom 2. travnja te je, kao jedini osnovnoškolac iz naše županije, pozvan na veliko finale 14. i 15. svibnja u Lido di Jesolo (Venecija) s mentoricom Dolores Subotić.
preskoči na navigaciju