preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje upisivanja "istarske ljestvice" na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine u našoj školi
Autor: Loredana Zima Krnelić, 1. 11. 2009.


Povodom velikog događaja za hrvatsku kulturu – upisivanja sedam fenomena nematerijalne kulturne baštine na UNESCO-ovu  listu, među kojima je i pučko pjevanje i svirka sopela Istre i Hrvatskog primorja, učiteljica glazbene kulture Natalija Banov pozvala je u našu školu g. IVANA PAVAČIĆA, etnomuzikologa i melografa i polaznike Škole narodnog pjevanja i svirke sopela KD „Ive Jelenović“ iz Dobrinja na otoku Krku.

            U vremenu od jednog školskog sata za učenike od 4.do 7.r. g. Pavačić je kratko objasnio specifičnost narodnog pjevanja i svirke sopela.

 

   

 

            Djevojčice su u narodnim nošnjama „otkantale“ (otpjevale „na tanko i debelo“) istarsku ljestvicu i narodne pjesme Zrasla mi mala Dumbrava, Dobrinj je bili grad, a potom i s g. Pavačićem  Popuhnul je tihi vetar i  Zrasal mi je zelen bor.

            Na početku glazbenog susreta sopele su „zasople“ mantinjadu – svečanu pjesmu, a potom i veros i  Popuhnul je tihi vetar.

           

 

                                                              

 

 

 

            Kako mi u gradu nemamo često prilike čuti izvorno narodno pjevanje i svirku sopela koja na ovom području postoji stoljećima, a glazba temeljena na istarskoj ljestvici jedan je od najarhaičnijih izvornih izričaja u ovom dijelu Europe, ovaj glazbeni susret je mali doprinos očuvanju tradicijskih vrijednosti.

 

           

                                                                     

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju