preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
3. MEĐUNARODNI HAIKU SUSRETI VEŽICA ZA UČENIKE OŠ
Autor: Gordana Frol, 9. 5. 2018.

U petak 4.5.2018. u OŠ Vežica u Rijeci održani su 3. Međunarodni haiku susreti Vežica. Na ovogodišnji natječaj prispjelo je 677 radova - 469 haiku pjesama i 208 ilustriranih radova, hajgi. Uz slobodnu, zadana tema ove je godine bio trešnjin cvijet, a svaki učenik mogao je poslati samo jedan rad u svakoj od kategorija.

Radovi su pristigli iz 40 hrvatskih osnovnih škola te Hrvatske dopunske nastave u Italiji - Trst i Molise, Vojvodine- Tavankut i Subotica te Njemačke - Hessen i Saarland, koji su s nama od prvih susreta, a ove godine pridružili su nam se i učenici iz BiH - Tomislavgrada i Ljubuškog. Posebno raduje što su se javili i učenici koji se školuju po primjerenom obliku školovanja u obje kategorije čiji su haikui/ hajge također nagrađeni/ pohvaljeni.

 Povjerenstvo: Vilma Knežević, haiku pjesnikinja, Verena Tibljaš, knjižničarka i Lea Perinić, kulturologinja napravilo je uži izbor, a glavni izbornik Robert Bebek, književnik i lektor, odlučio o nagrađenima u kategoriji haiku, a hajge je sudila Zvijezdana Prohaska, viša savjetnica za likovnu kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Sve nagrađene i pohvaljene hajge izložene su i predstavljene na svečanoj dodjeli.

Susrete su, kao i svake godine, otovorili polaznici OŠ za klasični balet i suvremeni ples koja djeluje pri OŠ Vežica, a ravnateljica škole Violeta Nikolić čestitajući nagrađenim i pohvaljenima učenicima i mentorima istaknula kako je haiku “glazba duše…i može biti nadahnuće svakom čovjeku koji traga za prirodnijim načinom života…”

Raduje nas što doprinosimo širenju haiku pjesništva, što spajamo u haiku izričaju domovinsku i iseljenu Hrvtasku te potičemo učeničku kreativnost u najraširenijoj pjesničkoj formi u svijetu, naročito među najmlađima, što najbolje potvrđuju višestruko nagrađeni učenici u obje kategorije, a neki učenici, tj.škole i njihovi mentori iz godine u godinu potvrđuju svoju talentiranost, kako na ovim tako i na drugim haiku susretima, a ima onih što su se u ovom izričaju okušali prvi puta, k tomu uspješno. Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

 Više u fotogaleriji!
Priloženi dokumenti:
Zahvalnice,_2018.pdf (56.96 KB)
FullSizeRender_(1).jpg (758.22 KB)
FullSizeRender_(2).jpg (576.44 KB)
FullSizeRender.jpg (983.03 KB)
IMG_2096.JPG (1.11 MB)
IMG_2151.JPG (1.56 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju