preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Eratostenov pokus
Autor: Loredana Zima Krnelić, 24. 3. 2014.

U petak, 21. ožujka, za proljetne ravnodnevice, mnoge su škole diljem svijeta izmjerile opseg Zemlje točno u podne prema mjesnom vremenu, kada je Sunce u pogodnu položaju, s pomoću jednostavnog štapa dugog jedan metar. 

U mjerenje su bile uključene škole iz 35 zemalja sa šest kontinenata (Europe, Azije, Afrike, Australije te Sjeverne i Južne Amerike), a među njima i nekoliko hrvatskih škola pa tako i naša škola.

Učenici su prvo trebali odrediti u koliko sati je točno podne na Vežici prema mjesnom vremenu. U 12 sati, 9 minuta i 8 sekundi započeli su s mjerenjima duljine sjena štapa od 1 matar. Dobivene podatke upisivali su u tablicu da bi kasnije prema formulama dobili konačne rezultate. Rezultate mjerenja usporedili smo sa Institutom Leonardo Da Vinci – Poggiomarino koji se nalazi na istoj geografskoj dužini.

U pokusu su sudjelovali učenici 8.a razreda Matija Mišić, Matija Šarić, Luka Pavlinović i Nenad Busić pod vodstvom profesora Davora Kolarića i profesorice Mirele Babić. Cijeli pokus je fotografski zabilježio Erik Krbavac iz 6.a.

Davor Kolarić, prof.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju